sestdiena, 2018. gada 27. oktobris

10 neparastas akvārija zivis

Droši vien pieredzējušiem akvāristiem ir savs interesantāko zivju desmitnieks, bet uzdrīkstēšos atspulguļot savu 10.
Vienmēr kad ieeju zooveikalos paskatos piedāvājamo zivju klāstu, iedomājos, kam no paziņām tādas varētu noderēt, kuram ir tāds biotops, un atnākot mājās sameklēju internetā vai daudzajās grāmatās informāciju par sev interesējošo īpatni, man tas ir interesanti. Protams, pasaulē ir vēl vesels lērums zivju, kuras iespējams turēt akvārijā, taču ne visas ir nopērkamas veikalos, bet dažām katalogos ir pasakaina cena, tādēļ, šoreiz mans desmitnieks ir par tām zivīm, kuras iespējams iegādāties mūsu vai tuvāko kaimiņzemju zooveikalos.
1. Arovana (Osteoglossum bicirrhosum)
Foto no.www.moiryby.ru
Zivs pesimists, tā droši vien teiks jebkurš psihologs tikai uzmetot acu skatienu uz to, taču šim psihologam uzreiz virsū metīsies ķīnieši, kuri uzskata, ka bez šim zivīm nav iespējams nekāds fen šui. Tiek uzskatīts, ka turot šīs zivis mājā, parādās nauda, laime un cita labklājība. Kā tās atnes laimi nav zināms, taču naudu patērē brangu, sevišķi retu krāsu īpatņi, kas maksā ļoti dārgi. Brīvā dabā šī zivs sastopama Amazonē, mierīgi, bez stresa tā rij visu, ko var sastapt savā ceļā, pat nelielus putnēnus, kuri uzlaidušies atpūsties uz koku apakšējiem zariem.
2. Kalamoihits (Erpetoichthys calabaricus)
Foto no www.segrestfarms.com
Šī ir zivs – čūska, noķersi šādu mūsu ūdenskrātuvē un sirds klauves klāt, taču cilvēkiem šī zivs ir nekaitīga, ko nevar teikt par maza izmēra zivtiņām. Brīvā dabā sastopama Āfrikā, interesanti, ka kalamoihīti var pārvietoties uz citu ūdenskrātuvi, ja šis ir apnicis vai nepatīk kādu citu iemeslu dēļ, jo šīs zivis spējīgas elpot atmosfēras skābekli. Šis niķis ir arī novērojams akvārijā, ja vien atstāta kaut mazākā lūka, kalamoihīts var izlīst un aizrāpot, piemēram, uz virtuvi.
3. Apteronotus (Apteronotus albifrons)
Foto no www.aquariumlife.net
Akvāristi gan vairāk pazīst kā zivs – nazi, vai pareizāk būtu teikt melno nazi. Tie, kas šo zivi redz pirmo, reizi uzreiz nesaprot ko redz, jo zivij šis īpatnis nemaz nelīdzinās, taču vairāk naža nekā zivs. Dzīvo Amazonē, kur vietējie ir stāvā sajūsmā un tik ļoti iespaidojušies no tās, ka uzskata, ka viņā ir iemājojies mirušo radinieku dvēseles. Akvārijā izskatās ļoti interesanti, jo zivij piemīt savdabīgs peldējums, interesanti novērot, ka zivs – nazis rīko savu mazāko kaimiņu medības.
4. Pantadons (Pantodon buchholtzi)
Foto no tropische-aquariumvissen.nl
Vai zivs – taurenis, interesanta zivtiņa, ko var uzskatīt par ilgdzīvotāju, pastāv uzskats, ka pantadoni pārdzīvojuši dinozaurus un pārdzīvos arī mūs. Kā jau viss neparastais, arī pantadoni sastopami Āfrikas kontinentā, interesanti, ka zivis skatās, kas atrodas virs ūdens un var pat izlēkt, lai saķert savu gardumiņu mušu vai uz niedrāja sēdošo sienāzi, ja plānojat šīs zivtiņas iegādāties, tad pirms zivtiņu iegādes jāpatrenējas mušu un dažādu citu kukaiņu ķeršanā, jo tā ir galvenā šo zivtiņu barība
5. Pundurtetradons (Carinotetraodon travancoricus)
Foto no tropische-aquariumvissen.nl
Zivs – optimists, pietiek paskatīties uz visu laiku smaidošo, omulīgo un ar acīm šaudošo zivtiņu, lai saprastu, ka viņa ir pats labestības iemiesojums. Droši vien daudzi esat dzirdējuši, par japāņu zivi, fugu, to, kuru japāņi ēd un baidās, ka var saindēties. Nu, lūk, šie ir tuvi radinieki. Un vēl, tetradoni spēj piepūsties līdz bumbiņas izmēriem, lai paši nekļūtu par ēdvielu plēsīgajam zivīm. Viņi peld kā mazi dirižabli, salīdzinot ar citiem akvārija iemītniekiem. Akvārijā, tetradoni, izplūkā citā zivīm spuras, savukārt mazās zivtiņas spēj norīt, pat ar aci nepamirkšķinot. Un vēl kāds interesants fakts, ja izdomāsiet tās turēt, tad iegādājaties vai nu vīli, vai kaudzi, lielu kaudzi ar gliemežiem, jo tetradoniem patstāvīgi aug zobi un tos nepieciešams „apstrādāt” vai dot zivīm grauzt kaut ko cietu, piemēram, gliemežus.
6. Cihlīda Flower Horn
Foto no wikimedia.org
Krāsainais rags, šādi varētu pārtulkot no šīs cihlīdas angliskā nosaukuma, pavisam nesen šādu zivi pat dzirdējuši nebijām, kur nu vēl redzējuši, taču pavisam nesen Taivānā, kāds sakrustoja kopā vairākas cihlīdas, ko un ar ko pagaidām vēl joprojām ir noslēpums, nu, lūk, un izveidojās, lūk, kāds skaistulis, kura dēļ Austrumos visi jūk prātā, a kāpēc gan nē, jo zivs aug liela, ēd visu kas kustas un pat nekustas, kaujas, ar visiem pēc kārtas, ar vienu vārdu sakot, skumji ar šādu zivi nevar būt. Un visinteresantākais, tā pumpa uz galvas – tās nav smadzenes, tie ir tauki.
7. Hypancistrus zebra (L46)
Foto no wikimedia.org
Jā, tieši tā, personīgais numurs, šis numurētais sams dzīvo Brazīlijā, vietējie sāka tik ļoti bieži viņu izvest, ka tagad izvešana aizliegta ar likumu, taču ir ļaudis, kuriem šādi aizliegumi nepastāv, un tāpēc zivtiņas pēcteči parādās piedāvājumos, nekas netiek zagts, bet gan gluži pretēji, tiek pavairots. Interesants ir zivtiņas krāsojums, mute viņam kā parastajam ancistrusam – piesūceklis. Taču galvenā atšķirība no citām zivīm – piesūcekļiem, kas grauž visādus uzaugumus no akmeņiem un siekstām, šie Hypancistrus zebras pārtiek no dzīvās barības.
8. Čūskgalves

Foto no www.kotomatrisi.ru
Šī nav viena zivs, bet daudzas un dažādas zivis, kas atšķiras gan pēc krāsām, gan pēc izmēriem, taču visas čūskgalves apvieno viena kopēja īpašība, tās līdzinās čūskām, pārtiek tikai no dzīvām radībām, bet dažiem īpatņiem ir pat reāli ilkņi, internetā ir atrodami video, ko šīs mīļās zivtiņās spēj izdarīt ar citām plēsīgām zivīm, jā, viņas elpo ar atmosfēras skābekli, ir zivis, kurām čūskgalves akvārijā neuzbrūk, bet ir zivis, kuras viņas uzskata par savām pusdienām.
9. Zivs – zilonis (Gnathonemus petersii)
Foto no www.seriouslyfish.com
Atkal sastopams Āfrikā, kāpēc nosauca par ziloni, nav grūti saprast, atliek vien palūkoties uz foto. Dabā, zivs – zilonis, atrodas gultnes tuvumā, kur ar sava snuķa palīdzību meklē sev dažādu barību. Interesants šķiet fakts, ka šī zivtiņa spēj radīt pietiekami spēcīgu elektrisko lauku, ar kura palīdzību tas orientējas telpā, komunicē ar partneriem. Akvārijā šī zivtiņa nārstot atsakās, uzvedas ļoti klusi un kautrīgi, slēpjoties tumšākajos stūros.
10. Befortija (Beaufortia kweichowensis)
Foto no www.aquahobby.com
Ieraugot šo zivtiņu uzreiz pat nesapratīsiet, ka tā ir zivtiņa, kaut kas saspiests ar acīm, atgādina buti, taču tā nav bute, bet gan befortija. Šī mazā zivtiņa mīt strauji tekošos ūdeņos, ķermeņa forma un mute piesūceklis, palīdz tai noturēties uz akmeņiem, akvārijā dzīvo, lai gan nepieciešami speciāli turēšanas apstākļi.




2 komentāri:

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...