otrdiena, 2015. gada 21. jūlijs

Jaunums: Teleogramma obamaorum



Biologi, kas strādājuši kopā ar Amerikas Dabas muzeju nosaukuši par godu prezidentam Obamam un viņa sievai jaunu zivju veidu, kas barojas ar gliemežiem.
foto no http://www.rybalka.com
Oficiālais zivs nosaukums ir Teleogramma obamaorum. Šī Āfrikas cihlīda atklāta Kongo Demokrātiskajā republikā un vispirms kļuva pazīstama ar savu tieksmi uz gliemežiem.
“Zinātnieki nosauca zivtiņu par godu Amerikas prezidentam un Pirmajai Lēdijai par viņu ieguldījumu dabaszinātnes attīstībā un palīdzību Āfrikas apkartējas vides aizsardzībā” -  skaidroja pārstāji no Centrālāfrikas Karaliskā muzeja, kas atrodas Beļģijā. Muzejā kolekcija atradīsies vairāki jaunatklājuma Teleogramma obamaorum īpatņi.
Pirmās ziņas par šīm zivtiņām zinātnieki izplatīja vēl 2011 gadā, kad tās Kogo atklāja biologi Elizabete Altere un Melānija Stiessni. Teleogramma obamaorum ir pirmās zivis kuras nosauktas par godu 44 ASV Prezidentam. Viņa vārdā jau nosauktas ķirzakas, tārpi, zirnekļi un pat ķērpju sugas.
Kā izrādījās, bieži vien par godu ASV prezidentiem tiek nosauktas jaunas jeb precīzāk būtu teikt nesen atklātas saldūdens zivis sugas. Vairākas zivju sugas nēsā Teddija Rūzvelta, Džimija Kārtera, Bila Klintona un viceprezidents Ala Gora vārdu.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...