sestdiena, 2018. gada 22. septembris

Iepazīstieties cihlīdu un akvāriju karaļi – diskusi 8. turpinājums (nobeigums)

Daži autori uzskata, ka diskusi jābaro ar daudzveidīgu barību, viņi drīzāk nomirs no bada, nekā ēdīs vienveidīgu barību. Tomēr, ja zivis tā uzvedās, tad viņas ir slimas. Veselas zivis nav kaprīzas un labprāt apēdīs visu ko tām piedāvāsiet. Diskusi nelabprāt ēd sauso barību, bet no dzīvās barības zivis ļoti iecienījušas trīsuļodu kāpurus un mazsaru posmainos tārpus (Tubifex tubifex), bet diemžēl šie tārpi ir slimību perēklis. Tas jau nenozīmē, ka no šādām barībām ir jāatsakās. Nav barojošākas dzīvās barības kā mazsaru posmainie tārpi, arī trīsuļodu kāpuros ir vielas, kas zivīm ir ļoti nepieciešamas.
Foto no http://www.schule.provinz.bz.it

Diskusi labprāt ēd arī koretru, bet ne vairāk kā divas dienas, pēc tam vienkārši atsakās. Nobeigušos koretru nekavējoties no ūdens ir jāizvāc, jo tā ļoti ātri bojājas un bojā ūdeni. Tāpat diskusu ēdienkartē ir arī sliekas un dafnijas. Sliekas pirms barošanas ir jāattīra. Diskusi neatsakās arī no ciklopiem, lai gan tie ir maziņi, bet pavasaros, meža ezeriņos tie ir lieli un sarkanā krāsā.
Par mākslīgas barības pamatu var uzskatīt liellopu sirdi, kas ir sagriezta nelielos gabaliņos, kārtīgi nomazgāta un samalta ar gaļas mašīnu. Pievieno pulverveida vitamīnus, samalto gaļu liek plastmasas trauciņā un sasaldē. Pirms barošanas sasaldēto gaļas briketīti sarīvē uz 2 mm rīves. Barību zivīm dod tik daudz cik tās ir spējīgas apēst uzreiz. Barību var daudzveidot klāt pievienojot arī aknas vai kalmārus.  
Daudzi diskusu audzētāji uzskata, ka no dzīvās barības vispār ir jāatsakās, bet barot ar to nelielās porcijās tikai nārsta laikā. Pēc viņu domām, ja zivis tiek barotas ar mākslīgo barību, tad viņas ir pasargātas no dažādām slimībām, pie tam arī zivju mazuļi aug ātrāk un sasniedz maksimālos diskusu izmērus, kādi dzīvo brīvā dabā. Savukārt, daži diskusu turētāji nebaro zivis ar mākslīgo barību, jo tas bojā ūdeni. Patiesībā jo barība ir daudzveidīgāka, jo labāk, protams, normas robežās.
Jābaro pieauguši diskusi ir trīs reizes dienā, “pusaudžus” – sešas reizes, bet mazuļus, ik pēc divām stundām. Mazuļiem, līdz tie būs sasnieguši 1,5 mēnešu vecumu naktī atstāj mazu apgaismojumu, lai tie varētu atrast barību. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

    Tuvojas 1. maijs, kad atsākas spiningošanas sezona. Ehh, laiki mainās, jo mainās arī modes. Nezinu, kurš nosaka šo modi, iespējams ka ta...