svētdiena, 2018. gada 30. decembris

Arī platajām zivīm garšo ķikuri (3. daļa)

Āliņģa aptumšošana.
Vai ir nepieciešams āliņgi aptumšot? Uz šo jautājumu viennozīmīgi atbildēt nevar, nepieciešams noskaidrot, kas breksi var nobiedēt vairāk atklāts vai aptumšots āliņģis.  
Foto no www.katyaburg.ru
Raugoties no dažu metru dziļuma āliņģis ledū ir «attēlots» kā košs plankums, gaišajā ledus virsmā. Salīdziniet, kā reaģēs cilvēks uz gaismas ķermeni (lampu) vai gaismas ķermeņu (lampu) rindu. Ja darba vietā gaismas ir pietiekoši, tad mēs vienkārši nepievēršam tai uzmanību, cik un kādi tie gaismas ķermeņi ir virs mums. Bet pietiek, ja viena no lampiņām nedeg, kā tas uzreiz pievērš mūsu uzmanību. Tāpat reaģē arī jebkuras zivis uz gaišo plankumu ledū. Ja gaisma ir vienmērīga, tad zivis nav tik uzmanīgas, bet tas ir tik ilgi, kamēr gaišais plankums nemainās. Bieži vien makšķernieks pats netīšām met ēnu āliņģī, kaut vai manipulējot ar rokām, zivis to uztvers kā briesmu signālu. Kā jau minēju, tad brekšiem nav laba redze, mazos priekšmetus tie redz no 1 – 2 metru attāluma, bet priekšmetu kas atrodas jau 12 metru attālumā tas vispār nespēj atšķirt un viņa reakcija ir pagriezt tam muguru un aizpeldēt. Tāpēc makšķernieka kustības virs āliņģa liek brekšu baram uzmanīties no iespējamām briesmām, nemaz jau nerunājot par lielajām zivīm. Brekšu baru nobiedē arī lielas zivs izvilkšana. Droši vien esat ievērojis, ka izvelkot lielo un plato breksi cope uz kādu laiku pārtrūkst, jo velkot breksi tas vairākkārt var tuvoties āliņģa malai un ar savu ķermeni aizsegt to. Zivis nobīstas un aizpeld. Ir nepieciešamas vismaz kādas 10 – 20 minūtes lai bars atkal atgrieztos. 

turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...