otrdiena, 2019. gada 7. maijs

Ugunīgā apistogramma


Apistogramma agassizi

vai

Ugunīgā apistogramma


Izplatība. Brīvā dabā šīs apistogramas sastopamas Amazones baseinā, kā arī Paragvajā un Gviānā.

Raksturojums. Tēviņš sasniedz 8 cm garumu, bet mātītes mazākas, apmēram 5 cm. mātītes ķermeņa pamatkrāsa ir gaiši dzeltena, anālā, astes un muguras spurām piemīt oranža maliņa, savukārt krūšu spuras caurspīdīgas. No astes līdz acij stiepjas melna svītra, bet pa žaunu vāku no acs uz leju stiepjas maza melna svītriņa. Tēviņš ir gaiši zils ar violetiem un zaļiem lāsumiem. Anālā un muguras spura dzeltenīgi oranžas un pagarinātas. Astes spuras vidējā daļa pagarināta ar zilu maliņu, pati spura visās varavīksnes krāsās, bet vēderiņš smilškrāsā vai rozīgs.  


Miermīlīgas zivtiņas, kuras iespējams turēt kopējā akvārijā ar sev līdzīgām zivīm.

Barība. Pārtiek gan no dzīvās, gan sausās barības. ļoti svarīgi, lai barība būtu sabalansēta, tā teikt izmantot augstvērtīgas sausās barības.

Turēšanas apstākļi. Nepieciešams apmēram 50 cm garš akvārijs, kurā ir sastādīti gan augi, gan ir slēptuves, kas veidotas no akmeņiem, siekstām, daudzi akvāristi izmanto arī māla puķu podus, taču jāatstāj arī brīva vieta peldēšanai. Ūdens ieteicamiem parametriem jābūt šādiem: T 23 – 25 C; dH līdz ap 20, taču citi autori iesaka ap 15; pH 6.5 - 7.0. Ūdenim ieteicams pievienot kūdru. Vēlama regulāra ūdens nomaiņa.

Pavairošanas apstākļi. Dzimumgatavību sasniedz 8 - 10 mēnešu vecumā. Sasniedzot apmēram 3 gadu vecumu zivtiņas pārstāj vairoties. ļoti bieži nārsts notiek kopējā akvārijā, taču pieredzējuši zivtiņu pavairotāji iesaka likt zivtiņām nārstot atsevišķā akvārijā. Nārsts noris pāros. Nārsta trauks iespējams no 15l, kurā ir apmēram 20 cm ūdens. Ieteicamiem ūdens parametriem jābūt šādiem: T 25 - 28; dH ap 10, bet pH 6.5, lai gan ir bijuši gadījumi, kad veiksmīgs nārsts panākts arī cietākā ūdenī. Nepieciešama ūdens airācija, vēlams, lai akvārijā būtu filtrs ar kūdras pildījumu. Zivtiņas ikrus nērš, puķu podos jeb līdzīgās alās, parasti mātītes iznērš ap 200 ikriņiem, bet ir informācija, ka ikriņu bijis arī divas reizes vairāk. Inkubācijas periods ilgst apmēram 3 - 5 diennaktis, bet vēl pēc 4 - 6 diennaktīm mazuļi sāk peldēt. Kā starta barība lieti noder infuzorijas, "dīķa putekļi", ciklopi un artēmijas. Tēviņš pēc nārsta jāizņem. Mātīte kopj ikriņus un mazuļus līdz apmēram 3 nedēļu vecumam.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...