trešdiena, 2019. gada 12. jūnijs

Atkal par ūdens temperatūru


Optimālā ūdens temperatūra akvārija ūdenim ar tropu zivīm ir 24 – 27 °C. Šajā diapazonā populārākās sugas (danio, dažādas barbes, tetras, labirintzivis u. c.) jutīsies diezgan komfortabli.


Turklāt daudzas zivis lieliski iztur ilgu uzturēšanos relatīvi vēsā ūdenī (apmēram 20 °C). Piemēram, zelta zivtiņa visa gada garumā spēj dzīvot neapsildītos akvārijos (bez sildītājiem) un pat dīķos, jārūpējas vien lai būtu skābeklis.
Jāatzīmē, ka, neskatoties uz savu tropisko izcelsmi, dažas zivju sugas slikti reaģē uz augstām temperatūrām. Šādas zivis parasti nāk no kalnu upēm vai strautiem, vai no rezervuāriem ekvatoriālo mežu dziļumā. Viņiem jau 22–23 °C var būt robeža, vēl augstākā var būt jau letāla, piemēram, kardināli.
Uzziniet, kādām zivju sugām ir ieteicamā turēšanas un kāda ir pavairošanas temperatūra.
Vai akvārija ūdens temperatūras svārstības ir bīstamas?
Katram cilvēkam ir savs viedoklis par šo jautājumu, dažu cilvēku viedoklim jāieklausās. Bet ir cilvēki, kuru viedoklis ir aplams jau pašā saknē. Es vēlos teikt, ka nav zivju, kas būtu absolūti no stabila ūdens biotopa. Raksturīgi, ka nelielas ūdens temperatūras svārstības notiek regulāri, piemēram, pēc lielām lietām vai dienas un nakts dienas cikla laikā. Pēdējais ir īpaši acīmredzams mazos rezervuāros. Daudzu sugu vēsā ūdens pieplūdums ir signāls nārstošanai.
Tādējādi akvārija temperatūras svārstības ir pieļaujamas, bet tām vajadzētu notikt vienmērīgi, mainoties tikai pāris grādiem.
Turot akvārija zivis, ieteicams uzturēt tās pie nedaudz zemākās (1 – 2 °C) ieteicamās robežas. Fakts ir tāds, ka siltā ūdenī aukstasiņu organismu būtiskie procesi ir ievērojami paātrinās, tāpēc jo augstāka ūdens temperatūra, jo mazāks zivju dzīves ilgums.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...