trešdiena, 2019. gada 11. decembris

Iepazīstieties mazākās zivtiņas pasaulē - Paedocypris progenetica


Sumatras tropu purvājos  tika atklātas mazākās Zemes zivis. Tās izmērs nepārsniedz maza kukaiņa lielumu. Otrais pārsteidzošais fakts ir tas, ka zivis dzīvo ļoti skābā vidē. Tumšie purva ūdeņi, kur tika atrasti īpatņi, to skābumā ir 100 reizes augstāki nekā lietus ūdens. Un, ja rīt uz Zemes notiktu ekoloģiska katastrofa ar skābām lietām, šādas zivis izdzīvos un, iespējams, radīs jaunu dzīvību uz planētas.






"Šī ir viena no dīvainākajām zivīm, ko esmu redzējis visā savā karjerā," sacīja Ralfs Britzs, Lielbritānijas Dabas vēstures muzeja zoologs. Jauna zivju suga nosaukta par Paedocypris progenetica.  Atklātie pieaugušie eksemplāri sasniedz 8-9 mm garumu.



Vienas noķertās pieaugušās mātītes izmērs bija tikai 7,9 mm, kas lika domāt, ka atrastas mazākais zivis uz Zemes. Iepriekšējais niecības rekords ir 8 mm un pieder individuālam gobim vai bulītim, kurš dzīvo Klusā okeāna reģionā jeb precīzāk (Indo Pacific goby). Kopumā Sumatras zivīm izdevās pārspēt rekordu ar lielām pūlēm. Redziet, viena milimetra desmitdaļas atšķirība nav tik iespaidīga.
Kopā ar Indijas Klusā okeāna bullīti Sumatras Paedocypris progenetica ir ne tikai mazākās zivis pasaulē, bet kopumā vismazākais mugurkaulnieks uz mūsu planētas.
Tomēr straujās kūdras purvu izžūšanas dēļ Indonēzijā Paedocypris var izmirt, tādejādi neviens nevarēs iejaukties gobiju reģistros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...