otrdiena, 2020. gada 11. februāris

Kas tu esi Čīles briesmoni?



Atrasts nezināms jūras briesmonis apmēram 15 metrus garš.
Foto no www.kasjauns.lv
Milzīgo briesmoni atrada izskalotu kādā no Čīles pludmalēm. Zinātnieki nesekmīgi mēģina noskaidrot, kas par jūras dzīvnieku ticis, izskalots pērnā gada vasarā, kādā no valsts pludmalēm, Klusā okeāna piekrastē. Pēc zinātnieku vārdiem noslēpumainais dzīvnieks ir pelēks želejveida radījums, apmēram 12 metru garš. Ķermenis jau sācis sadalīties, kas tikai apgrūtina identifikācijas procesu.
Zvejnieki, kas atraduši jūras gigantu sākumā domājuši, ka izskalota valzivs. Atbraukušajiem zinātniekiem pirmā doma bijusi, ka izskalota milzīga dziļūdens garnele, kurai nezināmu iemeslu dēļ trūkst svarīgas ķermeņa daļas. Gigantiskās garneles var sasniegt pat 18 metru garumu, bet mīt tās 3 000 metru dziļumā, uzpeldot tikai pēc nāves. “Mēs neko līdzīgu neesam redzējuši. Varbūt tā ir milzu garnele, bet varbūt zinātnei nezināms radījums” – saka jūras biologs un Santjago valzivju (valzirgu) aizsardzības centra direktore Elza Kobrira.
Dažu zinātnieki izteica versiju, ka noslēpumainais atradums ir tikai beigtas valzivs āda, taču Kabrina šo versiju kategoriski noraida. Pirmām kārtām valzirgi nemaina ādu, otrkārt atradums atšķiras gan pēc tā tekstūras, gan arī smaržas. Elza Kobrēra ir griezusies pēc palīdzības starptautiskajā Okeānu organizācijā ar lūgumu palīdzēt identificēt dīvaino atradumu.
Pēc neoficiālas informācijas šis ķermenis sver 13 tonnas. Ārēji atradums līdzinās milzīgam astoņkājim, taču šīs sugas pārstāvju garums reti pārsniedz 6 metrus.
Vietējā presē tika izteikts minējums, ka atrastās mirstīgās atliekas ir kāda zem zemes radījuma. Klasificēt dzīvnieku varēs vienīgi pēc DNK analīžu saņemšanas. Spriežot pēc atraduma, tas krastā izskalots nesen.
Speciālisti apgalvo, ka kaut kas līdzīgs tika atrasts 1896. gadā ASV. Toreiz okeāns Floridā izskaloja milzīgu gliemežnīcu, taču neviena parauga no tiem laikiem nav saglabājies, un toreiz zinātnieki tā arī nespēja klasificēt Floridas atradumu.
Nezināmais briesmonis izrādījās valis mirstīgās atliekas.
Jocīgais jūras dzīvnieka gabals, kas tika atrasts pie Čīles krastiem, izrādījās parasta vaļa ķermeņa fragments, lai gan izskanēja versija, ka atradums ir zinātnei nezināms gigantisks bezmugurkaulnieks.
Veicot pētījumus, zinātnieki atklāja dzelzi, kā rezultātā secināja, ka noslēpumainais atradums ir spermceta fragments, kas satur vielmaiņas elementus koncentrētus īpašā maisiņā galvas augšdaļā. Spermacetu izmanto rūpniecībā kā smērvielu materiālu.
Kad vaļi jūrā aiziet bojā un sāk sadalīties tie līdzinās skeletam, kas ievietots maisā, kurš sastāv no ādas un taukiem – skaidro zinātnieki. Vienā brīdī āda plīst, kauli sāk grimt, bet iekšas tiek izskalotas pa visu okeānu. Visticamāk, ka šādā veidā noslēpumainais ķermeņa fragments arī nokļuva Čīles piekrasti.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...