otrdiena, 2020. gada 7. aprīlis

Zivju tēviņi maina dzimumu



Upju piesārņojums veicina dzimuma maiņu zivīm. Par to vēsta apkārtējās vides izmeklējumu rezultāti, ko veica britu valdības aģentūra, ziņo BBC.


Par galveno iemeslu zinātnieki uzskata hormonu estrogēnu, tā ir viela kas ir sieviešu urīnā, kuras lieto pretapaugļošanās tabletes. Upēs šīs stipri iedarbīgās vielas iekļūst no kanalizācijām.

Izmeklējumi tika veikti 5 gadu garumā. Tika pētītas zivis desmit upēs. Gandrīz pusei tēviņu visās desmit upēs atrada ikrus, bet daudziem attīstījās mātīšu orgāni. Desmitā daļa vispār nevarēja izmest pieņus, ceturtajai daļai tēviņu pieņi nebija pilnvērtīgi.
Zinātnieki ir nobažījušies, ka atrogēns, kas ir upju ūdenī var nokļūt arī dzeramajā ūdenī un iespaidot vīriešu veselību. Tiesa aģentūras izmeklētāji šo etrogēnu dzeramajā ūdenī neatrada, taču tas speciālistus nepārliecināja. Viņi ir pārliecināti, ka mūsdienu tehnoloģijas šī hormona sīkās vienības, nevar iespaidot dzeramo ūdeni.
“Galvenais nav tikai zivis,” – saka zinātniece Sjūzena Džoblinga no Brunelas universitātes. – Viss tas ko mēs ēdam, smērējam uz ādas, ko nolaižam kanalizācijā vienalga nonāks upē. Tā kā apgalvot, ka mēs dzīvojam ķīmiskā kokteilī un es domāju ka ir nopietni iemesli uztraukties, ka tas pats, kas notiek ar zivju tēviņiem nenotiek arī ar vīriešu funkcijām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...