ceturtdiena, 2020. gada 16. jūlijs

Kā vasarā atvēsināt akvāriju?


Karstajos vasaras mēnešos dažkārt pastāv akvārija ūdens pārkaršanas problēma sakarā ar gaisa temperatūras paaugstināšanos telpā, kur atrodas akvārijs. Piemēram, bieži tas notiek saulainās un slikti vēdināmās telpā. Nolēmu aprakstīt vairākus efektīvus un vienlīdz arī lētus veidus, kā atdzesēt akvārija ūdeni, neizmantojot dārgas iekārtas.


1. Izmantojot ledu vai aukstuma elementus

Vienkāršākais un efektīvākais veids ir pievienot ledus kubiņus no saldētavas akvārijā. Temperatūras pazemināšana notiek pakāpeniski, kad tā kūst, bez krasas temperatūras maiņas.

Tomēr šim variantam ir daži būtiski trūkumi. Pirmkārt, tas dod tikai īslaicīgu ūdens pazemināšanas efektu. Otrkārt, ledus var saturēt piesārņotājvielas kas var būt bīstamas vielas. Ledum kūstot tās nokļūst akvārijā. Turklāt, ja izmantosit šo procesu, tad pastāv liels risks ietekmēt pH un dGH parametrus. Protams, ja ledu sagatavojiet pats, zinot savus ūdens parametrus un saldējot tos tīrā pārtikas plēvē vai maisiņā, tad šī problēma atkrīt pati no sevis. 

Daudz drošāki ir tā saucamie aukstuma elementi, kop izmantojam pārnēsājamos ledusskapjos vai termosomās. Peldot akvārija virspusē tie neizskatās estētiski, toties pasargā akvāriju no kaitīgu vielu nonākšanas akvārijā un kad šie elementi savu aukstumu atdos var saldēt atkal un atkal. Sevišķi noderīgi šie elementi ir nelielos līdz 100 litriem akvārijos, jo lielos akvārijos no viņiem nebūs pārāk lielas jēgas.

2. Siltā ūdens nomaiņa uz vēsāku

Tāpat kā ledus izmantošanas gadījumā efekts tiek sasniegts salīdzinoši ātri, bet tas nav ilgstošs. Šīs metodes galvenā priekšrocība ir tā, ka pat lielos akvārijus ūdeni var atdzesēt.

Pievienotajam ūdenim jābūt ar līdzīgu ķīmisko sastāvu, un tai nevajadzētu izmantot pārāk aukstu, jo zivīm var rasties temperatūras šoks. Ir vērts atcerēties, ka daudzām tropu zivīm pēkšņas temperatūras izmaiņas vairāk nekā 5 °C ir bīstamas veselībai, un dažas sugas ir jutīgas pret pat 2 °C izmaiņām.

3. Istabas atdzesēšana

Viss ir ļoti vienkārši, ja telpā ir kondicionieris, tad tas gluži vienkārši ir jāizmanto un jāatceras, ka vēsā gaisa strūkla nedrīkst būt pavērsta uz akvāriju.

4. Ventilatori un dažādi kuleri



Šī metode balstās uz tā saucamo iztvaikošanas dzesēšanu. Ja jūs nepārtraukti pūtīsiet uz ūdens virsmu, tad attiecīgi ūdens temperatūra kļūs zemāka par apkārtējās vides temperatūru.

Lai atdzesētu akvāriju, varat izmantot speciālus miniatūrus dzesētājus, kurus attiecīgi nostiprina uz akvārija malām pie sānu stikla. Atkarībā no akvārija tilpuma, virsmas laukuma un izmēra ir iespējams pazemināt ūdens temperatūru līdz 4 – 5 °C. Vairumā gadījumu tas ir pietiekami.

Ja nav speciālā akvārijam domātā kulera, varat ievietot parasto iekštelpu ventilatoru.

Efektīvi, ja atvērtos akvārijos jeb bez vāka pievienot spēcīgu ūdens airāciju, lai izveidotu spēcīgu  ūdens virsmas kustību.

Kā trūkumu vēlos atzīmēt ātru ūdens iztvaikošana, bet labot var attiecīgi pielejot aukstu ūdeni.

5. Samazināt apgaismojumu

Aktuāli slēgtajos akvārijos, kur apgaismojumā tiek izmantotas luminiscējošās un metāla halogenīdu lampas. Sevišķi šie lukturu veidi, ja tie ir tuvu virsmai, izdala daudz siltuma, tādējādi sasildot ūdeni. Ziemas mēnešos tas var būt noderīgs, bet vasarā tas var izraisīt pārkaršanu.

Samaziniet lampu skaitu vai aizstājiet tās ar mazāk karsējošām lampām, tomēr atcerieties ka šādas maiņas negatīvi ietekmēt akvārija augus.

 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...