pirmdiena, 2020. gada 17. augusts

Iespaidīgais sapals (2. daļa)

 

Makšķerēšanā sīkumu nav un it sevišķi sapalu ķeršanā, kad liela nozīme ir pat auklas krāsai. Pamata auklas diametram jābūt 0,20 – 0,25 mm, savukārt pavadiņai jābūt 0,15 – 0,17 mm. Ieteicams izmantot aptuveni 1m garas pavadiņas. Ideāli, ja iespējams izmantot krāsainas auklas pavadiņas. Atkarībā no ūdens krāsas un laika apstākļiem. Tās varētu būt gan zilganas, gan zaļganas, gan arī brūnganas. Sapali ir vienas no zivīm, kuru makšķerēšanai copmanim jābūt gatavam uz dažādiem pārsteigumiem. Piemēram, jāsagatavo dažāda izmēra āķi, kas piesieti dažādu diametru un garumu pavadiņās. Āķi jāizvēlas pēc ēsmas lieluma, jo lielāka ēsma, jo lielākam jābūt āķa izmēram. Tā piemēram, ja makšķerējat ar sienāžiem, tad pilnīgi pietiek, ja izmantosit N 8 – 6 āķus. Āķim jābūt ļoti asam, jo citādi krimšļainajā (lasi - cietajā) sapala mutē tas neiedursies.



Ja par ēsmu esat izraudzījies mazas ēsmas zivtiņas, vardītes vai arī nolēmis pie sapaliem tikt ar mazajiem rotiņiem un vobleriem, tad pamata auklai jābūt ne resnākai par 0,27 mm. Daudz tiek diskutēts par metāla pavadiņas nepieciešamību. Ja darbojieties ar dārgiem un vērtīgiem mānekļiem un tur ir daudz līdacēnu, tad es, gan ieteiktu lietot tievu, bet izturīgu pavadiņu, jo sapalam domāto ēsmu var saķert arī mazās līdaciņas, kas auklu bez nekādas piepūles pārkodīs un dārgais māneklis paliks līdaciņas mutē. Kaut nedaudz, bet drošāk ir ja lietojat pīto auklu. Nekādu resno trosi lietot nevajag, pilnīgi pietiek, ja izmantosit 0,10 – 0,12 mm diametrā. Lietojot pīto auklu pavadiņu var arī neizmantot.


Manuprāt, aizrautīga ir sapalu makšķerēšana ar peldošas maizes gabaliņu. Šai metodei ir nepieciešams viegls un garš makšķerkāts, kas aprīkots ar neliela izmēra bezinerces spolīti, uz kuras uztīti 100 metri 0,22 mm monofīlās makšķerauklas. Peldošais maizes gabaliņš vispirms piesaista vīķes, bet tos savukārt sapalus. Jāļauj straumei aiznest ēsmu pat 40 metru tālu. Pēkšņi, maizes gabaliņš pazūd, tātad kāds no sapaliem neizturējis un nolēmis to nobaudīt. Piecirst vajag nekavējoties, jo sajutis kādas aizdomas sapals var ēsmu nekavējoties izspļaut.

Sapali ir vērā ņemams “pretinieks”, jo ir ļoti spēcīgs un mērķtiecīgs. Pēc pieciršanas auklai ir jābūt nedaudz brīvai, bet nepārāk, jo makšķerniekam ir jājūt “pretinieks”. Kad sapals ierauga laivu vai krastā esošo makšķernieku viņa pretestība divkāršojas. Viņš ”šaudās” no vienas puses uz otru. Izraušana no ūdens nozīmē, ka makšķernieks var zaudēt gan āķi, gan arī trofeju. Nepieredzējušu makšķernieku kļūda ir kad viņš cenšas ar ķeseli aizķert zivi, nevis zivi ievadīt ķeselē.

Sapali ir vērtīgas zivis, tādēļ tos nekādā gadījumā nedrīkst izmantot par ēsmas zivtiņām. Nobeigumā gribu atgādināt, ka paturēt drīkst tikai piecus šīs sugas īpatņus, kas lielāki par 29 cm.

beigas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...