piektdiena, 2020. gada 2. oktobris

Par sapaliem viss it kā zināms, bet vienalga noslēpumu pilns (2. daļa)

 

Nārsts. Jau februārī, ar pirmajām siltajām dienām sapali pamet savus ziemas mājokļus un sāk izrādīt interesi par barību.



Pavasara migrācijas laikā sapali sāk veidot barus. Šādos baros pulcējas apmēram viena vecuma zivis, pēc ihtiologu domām šie bari nekad neesot tik lieli kā piemēram raudām.

Nārstot sapali sāk sasniedzot 3 gadu vecumu, kad zivis ir apmēram 200 gramus smagas, ļoti daudz kas ir atkarīgs no barības daudzuma ūdenskrātuvē. Vispirms nārstot sāk lielās zivis. Parasti nārsts ir novērojams marta beigās vai aprīļa sākumā, ļoti daudz kas ir atkarīgs no laika apstākļiem. Pieredzējuši makšķernieki un dabas draugi apgalvo, ka sapali nārsto 7 – 10 dienas pēc ālantiem, kad upes jau ir iegājušas atpakaļ savos krastos un ūdens sāk noskaidroties. Tie nērš ikrus strauju upju sēkļos, kur ir akmeņaina gultne.

Sapalu ikriņi ir oranžā krāsā, ar ko tie atšķiras no citām karpu dzimtas zivīm, un ir ļoti sīki. Apmēram 600 gramus smags sapals spēj iznērst 100 tūkstošus ikru, tāpēc ihtiologi domā, ka lielie sapalu eksemplāri spējot iznērst pat miljons ikriņu.

Droši vien daudziem no jums uzreiz ir jautājums, ja jau viena zivtiņa spēj iznērst tādu skaitu ikriņu, tad kāpēc sapalu ir tik maz? Tas ir tāpēc, ka lielu daļu ikriņus neapaugļotus aiznes straume, bet lielu daļu apaugļotos ikrus apēd citas zivis.

Sapalu nārsts ilgst vairākas stundas.

Labvēlīgos apstākļos sapali aug ļoti ātri, augustā tie sasniedz 9 cm garumu, bet septembrī jau 13 – 15 cm, pēc gada tie jau ir pieņēmušies svarā un sver 200 – 400 gramus.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...