trešdiena, 2021. gada 29. septembris

Cilvēk, domā ko dari.

       Nav noslēpums, ka cilvēcei ir postoša ietekme uz okeāna ekosistēmām, taču dažreiz ir nepieciešama tikai viena aizturoša fotogrāfija, lai patiesi nogādātu vēstījumu mājās. Viens šāds attēls parādījās šī gada Okeāna fotogrāfijas balvu pasniegšanas ceremonijā (kurā bija daži ieraksti ārpus šīs pasaules), jo fotogrāfs Stīvens Kovāčs (Steven Kovacs) prezentēja fotogrāfiju, kurā zivs ziņkārīgi aplūko izmestas cigaretes galu. Kaut arī dzīvnieka vaļīgais žoklis, no pirmā acu uzmetiena ir diezgan uzjautrinošs, tas kalpo kā prātīgs atgādinājums par to, kā pat nelieli lēmumi, ko mēs pieņemam, var izraisīt okeāna savvaļas dzīvnieku nāvi (pat ja tas izskatās forši, gredzenveida zivis). Un, palielinot šo ietekmi uz cilvēku rases iedzīvotājiem, kļūst skaidrs, cik steidzami mēs mainām savu ceļu.

https://www.iflscience.com/

    Zivis, kas interesējas par nikotīnu, kas redzama fotoattēlā, ir Trachinocephalus myops, kas dažiem pazīstama kā blūza deguna ķirzaka, kas sastopama Atlantijas okeānā. Šīs zivis lielāko daļu laika pavada uz okeāna gultnes, bieži vien  izlecot no smiltīm, kur viņi ierīkojuši slēpni gaida zivis un vēžveidīgos. Diemžēl, kā pierāda fotoattēls, viņi nepalaidīs garām gandrīz neko.

    "Šī mazā čūskzivs, Trachinocephalus myops, paķēra cigarešu izsmēķi no ūdens, kas pēc zivtiņas domām atgādina barību, un sāka to norīt maltītei," par atradumu rakstīja Kovacs. “Pat norijot vairāk nekā pusi cigaretes, tā joprojām nebija sapratusi savu kļūdu! Šī bija viena situācija, kurā es jutu pienākumu iejaukties, jo nevaru iedomāties, ka zivīm tas būtu beidzies labi, ja tā beigtu norīt savu maltīti. ” Tā rakstīja Kovacs.

Šī nav cigarešu reklāma, tas ir aicinājums cilvēkiem padomāt par dabu, par ekoloģiju. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...