otrdiena, 2023. gada 7. novembris

Kāpēc beigtas zivis tiek atrastas grūti sasniedzamās vietās?

 

Vai esat kādreiz iedomājušies, kāpēc zivis mirst visneiedotākajās akvārija vietās, piemēram, kaut kur aiz dekorācijas, lai izņemtu zivtiņas mirstīgās atliekas jāizjauc un jāizņem puse dekoru vai ūdensaugu?

Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, ka lielākās daļas zivju atliekas nenogrimst dibenā, bet paliek peldēt, un ūdens straumes tās nogādā vietās, kur ūdens plūsma ir vājāka. Un parasti tie ir akvārija stūri, vietas aiz akmeņiem vai aizķeršanās vai aiz filtra.

Otrs iemesls ir tas, ka citas zivis var aiznest mirstīgās atliekas tālu esošos stūros, piemēram zivis sanitāres, dažādi sami, lielās cihlīdas u.c. baksta līķīšus un tādējādi virzot tos dažādos virzienos. Un galu galā mirstīgās atliekas nonāks kādā vietā, kur “bakstītāji” tās nevarēs sasniegt.

Un trešais iemesls ir slimo zivju uzvedība pirms bojāejas. Zivtiņām, kuras lieliski jūtas dzīvojot grupā viens no īpatņiem pēkšņi atraujas no grupas. Šī zivtiņas "kautrība" liecina par kādu no slimībām. Nav īsti skaidrs, kāpēc tieši šādi tās uzvedas, iespējams varbūt veselas zivis izdzen slimo zivi no bara, bet varbūt slimas zivis vienkārši nespēj piedalīties bara vispārējās darbībās, lai saglabātu teritoriju.

Tomēr slimās zivis bieži vien var atrast slēpjoties alās, zem augiem vai akvārija augšpusē aiz filtra vai caurulēm un ja zivtiņa nomirst, tad tās mirstīgās atliekas paliek tieši manis pieminētajās  akvārija vietās.

Sākumā jautājums šķiet nedaudz interesants, taču par to vērts padomāt.

Ideāls akvārists, ir kad viņš tikko ieslēdzas gaisma, tā uzreiz pārskaita savu tautu un pārliecinās, ka visas zivis ir savās vietās un uzvedas dabiski. Šis ieradums ir slavējams gādīgam akvāristam. Ja kāda no zivīm trūkst vai tā ir nobeigusies var būt slima vai vienkārši nobijusies, tad pazudušās zivis ir brīdinājums, ka ar akvāriju kaut kas nav kārtībā. Tas ir signāls, lai pārbaudītu zivju uzvedību barā, ūdens ķīmisko sastāvu un tā kvalitāti, kā arī lai pārliecinātos, ka visas iekārtas darbojas pareizi.

Man ir daudz zivju, ļoti daudz, pārskaitīt visas nav iespējams, taču cenšos ar acīm pārlaist skatienu, ja nu kas šķiet aizdomīgs, tad tam pievēršu īpašu uzmanību.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...