sestdiena, 2015. gada 17. janvāris

iepazītieties Comephorus baicalensis



Comephorus baicalensis ir dzīvdzemdētāja zivtiņa, kuras izmēri nav lieli. Vienīgā vieta kur tās ir sastopamas ir Baikāla ezers. Zivtiņa spēj sasniegt apmēram 15 – 25 cm garumu. Tās ir bez zvīņām un caurspīdīgas, nav arī vēdera spuras, savukārt krūšu spuras ir ļoti garas un sasniedz pusi no zivtiņas garuma. Galva apaļa, sānu līnijas ir spēcīgi attīstītas.
foto no zoox.baikal.ru 
Comephorus baicalensis nenērš ikrus, kā citas saldūdens zivis, bet dzemdē, dzemdības notiek pavasarī un vasarā. Viena mātīte spējīga iznērst līdz pat 2 – 3 tūkstošiem kāpuriņu (atkarīgs no mātītes izmēriem), pēc dzemdībām liela daļa no zivtiņām aiziet bojā, bet ir kas spējīgas vairoties arī divas un pat trīs reizes. Vecākas par sešiem gadiem zivtiņas nav sastopamas.
Interesanti, ka Comephorus baicalensis spēj pielāgoties jebkuriem spiedieniem. Dienā tās paceļas ūdens virsējos slāņos, bet iestājoties vakaram, tās ienirst līdz 500 (!!!) metru dziļumam. Ihtiologi novērojuši, ka Comephorus baicalensis jūtīgas pret temperatūras svārstībām. Vislabāk tās jūtas pie + 5, ūdenim sasilstot līdz + 10 var būt jau nāvējoši.
Maksimālais dzīves ilgums mātītēm ir 7 gadi, tēviņi spēj nodzīvot līdz 4 gadu vecumam. Interesants šķiet fakts, ka 30 – 35 % no kopējā ķermeņa masas ir tauki, bet astes daļa pilnībā caurspīdīga.
Visvairāk Baikāla ezerā dzīvo tieši Comephorus baicalensis, tās ir 2 reizes vairāk kā citas zivis. Ihtiologi lēš, ka tās kopējais svars sasniedz 150 tonnas, kas ir 67% no kopējās zivju biomasas. Katru gadu piedzimst apmēram 150 tonnas šīs neparastās zivtiņas, tas ir gada laikā atdzimst visa šīs sugas populācija. Rūpnieciskā zveja tās īpaši neapdraud, jo uzturas galvenokārt dziļumos, kā arī neveido zivju barus. zvejnieku tīklos nokļūst vien 13 tonnas. Salīdzinoši vairāk tās nokļūst par barību citām plēsīgām zivīm.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...