pirmdiena, 2018. gada 22. oktobris

Iepazītieties: saldūdeņu sanitāre - līdaka

Līdakas ir tipiskas plēsēja, kas savu upuri sagaida slēptuvēs. Seko medījumam, tikai tad, kad ir ļoti izbadējušās, pie tam, tās attīsta ļoti lielu ātrumu un nereti pat izlec no ūdens. Ar ko tad līdakas barojas? Pirmajā dzīves mēnesī, to galvenā barība ir dažādi sīkie vēzīši, kukaiņu kāpuri un tārpi. Otrajā dzīves mēnesī, to ēdienkartē ir raudiņu un asarīšu kāpuri, kā arī pašas sīkākās zivtiņas, pēc tam to ēdienkartē parādās kurkuļi, vardītes, peles un pat mazie putnēni. Bieži vien līdakas labprāt uzkož arī savus mazākos ciltsbrāļus.

 
Foto no mana privātā arhīva

Līdakas skaitās vienas no visātrāk augošajām saldūdens zivīm. Viengadīgas līdakas svars var svārstīties no 50 – 150 gramiem, divgadīgas līdakas svars jau var sasniegt 300 – 400 gramus, bet sasniedzot 6 – 7 gadus, tās sver jau 4 – 5 kg.
Izbadējusies līdaka uzreiz gan nepārbauda sevis apdzīvoto teritoriju. Tai pietiek pagriezties uz vienu no pusēm, lai iepeldētu augu biezokņos un noslēptos, pēc kāda laiciņa tur iepeldēs arī tās brokastis, raudiņas, vīķītes, asarēni vai ķīsēni. Līdaku it kā nekas neinteresē, bet tas ir maldīgs uzskats, jo tā kā bulta metas virsū. Uzbrukums norit tik ātri, ka redzot no mutes laukā zivtiņas astīti saproti, ka uzbrukums jau ir noticis. Līdakas uzbrukumos kļūdas pieļauj ļoti retu reizi. Nereti līdakas pārvērtē savus spēkus un uzbrūk stipri vien lielākam medījumam.
Tiek uzskatīts, ka līdakas spēj sasniegt 30 kg svaru un nodzīvot pat 25 – 30 gadus.  
Lielākās Eiropas līdakas:
Austrija – 28,35 kg;
Somija – 26,5 kg;
Polija – 24,10 kg;
Vācija – 21,23 kg   
Latvija – 19,56 kg. Latvijas līdaku rekordiste ir noķerta tālajā 1989. gadā Lubānas ezerā.
Tomēr, arī 10 kg smagas līdakas ir super izcila trofeja, īsts krokodils ar ļoti asiem zobiem, kas daudziem pat pieredzējušiem makšķerniekiem gadās tikai reizi mūžā.  
  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...