piektdiena, 2018. gada 19. oktobris

Ledus zivis


TV kādā no raidījumiem redzēju sižetu par pangasiju. Tur tika pausts, ka zivs dzīvo netīros ūdeņos, aug ātri u.t.t. nolēmu pameklēt pretstatu, zivi, kas dzīvo tīros ūdeņos, kas aug lēni un ir reti sastopama. 
Un tā iepazīstieties: "ledus zivs (champsocephalus gunnari)".
Foto no www.rybhand.com.pl
Vēl viņa tiek dēvēta kā baltasiņu līdaka. Manuprāt, interesants šķiet fakts, ka šīs zivs ķermenī netek asinis sarkanā krāsā, tās ir bezkrāsainas, tajā nav hemoglobīna un eritrocītu. Antarktīdas aukstie ūdeņi ir viņas dzimtās mājās, tās parasti mīt dziļumos līdz 700 metriem un tur jūtas lieliski, šajās vietās ūdens temperatūra ir 1 – 2 C, bet tas nebūt neiespaido ledus zivs pašsajūtu. Zinātnieki atklājuši, ka pie zemām temperatūrām asinis kļūst biezākas, bet par cik šīm zivīm nav hemoglobīna, tad viņiem šī problēma atkrīt. Citiem vārdiem sakotledus zivis pieradusi dzīvot šādā vidēTikai liela sirds minūtē padara vēl vairākus sitienus nekā citas zivis. Tas veicina ātru asins cirkulācijuZivs skābekli saņem no ūdens, caur ādu.
Zivs garums ir 35 – 60 cm, svars 300 g – 1,4 kg, galva augsta, ar garu purnu un lielu, zobainu muti, spuras nelielas, pelēkas. Muguras spura ar 7 – 10 stariem, pirmais ass. Zivtiņas ķermeņa krāsa necila, pelēka ar tumšām šķērssvītrām, zvīņu nav. Ledus zivis ir plēsoņas, kas barojas ar dažādiem jūras iemītniekiem, kas dzīvojas pa grunti, tāpat viņa uzturā ir krills, nelieli astoņkāji un zivtiņas, dzimumgatavību sasniedz divu gadu vecumu. Nārsts noris rudeņos, mātīte iznērš 1500 – 30000 ikriņu, mazuļi barojas ar planktonu un aug ļoti lēni.
Ledus zivs ir vērtīga rūpnieciska zivs, kurai piemīt maigi garšīga, saldena gaļa. Interesanti, ka zivij ir maz asaku un mīksta centrālā asaka. Ideālā garša izskaidrojama, ar to, ka tā dzīvo ekoloģiski tīros ūdeņos, tiesa ne visiem šī zivs ir pieejama, jo iegūst viņu pavisam maz, bet cena ir ļoti augsta. Dzīvo 8 – 13 gadus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...