ceturtdiena, 2018. gada 18. oktobris

Pamodušās ir vēdzeles (2. daļa)

(nobeigums)
Dzimumgatavību vēdzeles sasniedz trešajā dzīves gadā. Interesanti, ka nārsto tikai tās vēdzeles, kas sasniegušas zināmus izmērus, ezera vēdzeles nārsto tikai tad, kad sasniegušas 35 cm garumu un 1,2 kg svaru, savukārt upju vēdzeles nārsto jau kad sasniegušas 18 cm garumu.
Foto no http://www.hlasek.com

Nārsts parasti notiek decembra beigās un ilgst līdz pat februārim, viss atkarīgs no laika apstākļiem, jo vēsāks laiks, jo nārsts noris ātrāk un vētraināk. Mātīte iznērš dzeltenus ikriņus 1 – 3 metru dziļumā, uz akmeņainas gultnes. Izšķīlušies mazuļi bezspēcīgi guļ nārsta vietā, kur viegli ir ieraugāmi, tāpēc kļūst par vieglu ēsmu citām zivīm. Droši vien zemledus makšķernieki ir ievērojuši, ka janvāris un februāris nav paši veiksmīgākie mēneši makšķerēšanai caurtekošos ezeros un upēs, kur mīt vēdzeles. Viens no izskaidrojumiem ir tas, ka daudzas zivis pārtiek no vēdzeļu ikriem. Par šo delikatesi pastiprinātu interesi izraisa ķīši, raudas, asari, breksēni un citas zivis. Vēdzeles ir ļoti auglīgas, ikru skaits var būt pat 200 tūkstoši un vairāk, ļoti daudz kas ir atkarīgs no to izmēriem. Bet makšķerniekam uzreiz radīsies jautājums, ja jau vēdzeles ir tik auglīgas, tad kāpēc to ir tik reti var noķert? Ikru inkubācijas periods ir 28 dienas, ja ūdens temperatūra ir 2 – 5 grādi.
Piemērotākais laiks vēdzeļu makšķerēšanai, ja ir spēcīgs vējš, lietus un visādi citādi draņķīgs laiks. Šādos laika apstākļos vēdzeles lieliski jūtas un ir ļoti aktīvas.
Makšķernieku literatūrā visbiežāk tiek pieminēta vēdzeļu ķeršana ar gruntsmakšķeri. Var izmantot dažāda tipa un garuma gruntenes.
Foto no http://www.hlasek.com

Spolei lielas nozīmes nav, bet tai jābūt ar pareizi noregulētu bremzi. Vēdzeļu makšķerēšanai vienmēr iegādājos jaunu 0, 30 mm biezu makšķerauklu ar tievu metāla pavadiņu, jo vēdzelēm domāto ēsmu dažkārt paķer arī līdakas. Jāielāgo, ka pie pavadiņas piestiprinātajam āķim ir jābūt kustīgam. Ieteicamais āķa izmērs ir 2; 1; vai 1/0. Āķu numerācija ir minēta pēc starptautiskajiem izmēriem.
Barības ziņā vēdzeles nav izvēlīgas tās labprāt vēlās nobaudīt gan ēsmas zivtiņu vai to gaļas sloksnīti, gan arī labprāt nobaudīs kādu naktstārpu.
Mājās visu kārtīgi pārbaudiet un sagatavojiet, silti saģērbieties un dodaties vēdzeļu “medībās”.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...