trešdiena, 2018. gada 17. oktobris

PO4 jeb fosfāti akvārijā


Kādu brīdi atpakaļ, kādā akvāristu mājas lapas forumā radās diskusija, par  fosfātiem jeb PO4, vai mainās to koncentrācija, ja testējamais ūdens nekustīgs stāv vairākas stundas vai pat dienas. Tāpēc nolēmu parakņāties šajā “lauciņā” dziļāk. Un tā, kas tad ir fosfāti un no kā tie rodas.
Foto no www.aqua-rebell.com
Fosfāti ir fosfora sāļu savienojums, fosfāti var būt organiski un neorganiski. Dažādā daudzumā tie ir jebkurā akvārijā. Fosfāti akvārijā rodas no: pārlieku biežas barošanas ar pārslveidīgām barībām; akvārijā ir liels daudzums vielas, kuras izdala zivis, bet augi to nespēj patērēt vai patērē ļoti minimālā daudzumā; grunts netiek sifonēta; beigtās zivtiņas netiek izņemtas no akvārija un tajā sadalās; netiek izņemtas atmirušās augu lapas; pH samazināšana ar fosforskābes palīdzību; dažreiz arī krāna ūdens satur daudz fosfātus.
Fosfāti, pat lielos daudzumos zivīm nav toksiski, taču tie var veicināt ātru aļģu rašanos, kas agri vai vēlu, bet iespaidos augu attīstību. Akvārijos, kuros ir daudz augu parasti problēmas ar fosfātiem nav novērojamas, augi lieliski tos patērē. Parasti – organiskos fosfātus augi patērē pēc to mineralizācijas, tāpēc ieteicams testēt ūdeni, pat ja akvārijā ir daudz augu. Akvārijā nedrīkst būt arī “0” fosfātu, jo jau pēc dažām dienām ūdenī aug fosfātu līmenis, pievienojot nitrātus, tie atkal nokrīt uz “0”. Ir dzirdēts, ka daži akvāristi izmanto ogli. Tā neiznīcina nitrātus un fosfātus, kas ir lieliska barošanās vide aļģēm. Labākais risinājums ir ūdens maiņa, jo tādejādi mēs samazinām fosfātu koncentrāciju ūdenī.  
Cenšaties neizmantot ogli, kas ir paredzēta filtriem, kas attīra dzeramo ūdeni. Šīs ogles tiek mazgātas jeb pareizāk būtu teikt skalotas fosfātus saturošās skābēs, tiem ir zema pH, tāpēc tas padarīs ūdeni skābu un izdalīs fosfātus, kas veicinās aļģu attīstību. Esiet uzmanīgi, ja lietojiet preparātu pH mīnus, jo tas tiek izgatavot uz fosforskābes bāzes, līdz ar to rodas blakus efekts fosfātu palielināšanās akvārija ūdenī.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...