otrdiena, 2018. gada 23. oktobris

No kurienes ieceļo akvāriju zivtiņas? (1 daļa)


Daudziem, jo daudziem cilvēkiem atbilde uz šo jautājumu ir galīgi neskaidra. Vieni uzskata, ka tās ir izaudzētas mākslīgi un brīvā dabā nav sastopamas, savukārt citi uzskata, ka reiz tās ir noķertas savvaļā un tagad tās patstāvīgi vairojas nebrīvē, bet ir cilvēku grupa, kas domā, ka visas tropiskās zivtiņas tiek ķertas tropu upēs un ezeros.
Zīmējums no www.donkr.com
Katrā no šīm versijām ir daļa patiesības. Mākslīga zivtiņu pavairošana noris bez savvaļas zivju piedalīšanās, taču ne visas zivtiņas ir iespējams mākslīgi pavairot akvārijā vai citā mākslīgā ūdenstilpnē.
Taču sāksim visu pēc kārtas.
Ir dažādas zinātniskas ekspedīcijas, kas meklē jaunus zivtiņu veidus mazāk zināmos tropiskos ūdeņos. Kad kāds jauns veids tiek atrasts seko pirmais tās apraksts zinātniskajā literatūrā. Mazākie un krāšņākie eksemplāri uzreiz piesaista akvāristu uzmanību. Viens no pazīstamākajiem ceļotājiem, jaunu zivtiņu meklētājiem un aprakstītājiem ir Heiko Blehers, ar šo vīru iepazinos izstādē Vācijā, interesanti, ka bijis un sniedzis lekcijas arī Latvijā. Uz foto no labās uz kreso H. Blehers, Inga Valtere un šo rindu autors. 
Foto no maniem privātajiem arhīviem
Akvāristi nežēlo nedz naudu, nedz spēkus, nedz laiku, lai iegādātos jauno veidu un nodrošinātu zivtiņām nebrīvē nepieciešamos apstākļus. Ir zivtiņas, kuras salīdzinoši viegli ir pavairot (protams, akvāristiem ar ilggadēju pieredzi), bet ir zivtiņas, kuras pavairot neizdodas daudzus gadus. Piemēram, ir samiņi, kurus akvārijā nav izdevies pavairot. Stikla samiņš akvārijos tiek turēts no 1934. gada, bet līdz šim vēl nav pavairots. Pēc veiksmīgas zivtiņas pavairošanas parādās daudz publikāciju žurnālos, laikrakstos, kā arī internetā, par šīm publikācijām interesējas miljoniem interesentu. Pēc tam zivtiņu veidu jau pavairo masveidīgi un tās zaudē uzrakstu „NEW” (jaunums). Ja zivtiņas turēšana un pavairošana ir vienkārša, pie tam tā ir krāšņa, tad drīzumā tās kļūst populāras daudzu gadu garumā.
Dažus veidus ir ļoti grūti pavairot nebrīvē (akvārijos), taču tās vienalga tiek pārdotas lielās partijās. Piemēram, bocijas, kuras pateicoties savam krāšņajam izskatam ir populāras akvāristu vidū, taču to pavairošanai nepieciešams izmantot speciālus preparātus.
No kurienes tad zivtiņas nonāk pārdošanā? Pārsvarā tās tiek ievestas no Malaizijas, Singapūras, Indonēzijas, Šrilankas, Taizemes, Eiropā lielākās zivtiņu audzētavas ir Čehijā un Polijā. Āzijā zivis nevairojas akvārijos, bet speciālos dīķos un baseinos, Eiropā gan akvārijos. Bieži vien zivju pavairotāji pat nezina, kā stimulēt nārstu un kā tas noris, jo dīķis ir ļoti liels un līdzīgs dabiskajām ūdenskrātuvēm, tāpēc zivtiņas tur vairojas patstāvīgi. Zivju pavairotājam nepieciešams tikai barot tās un laiku pa laikam izķert zivtiņas un sadalīt. Mazākās, lai paaugas, pieaugušās, kas ir lieliski vaislinieki atlaiž, bet pusaudžus pārdod.
Turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...