otrdiena, 2018. gada 23. oktobris

No kurienes ieceļo akvāriju zivtiņas? (2. daļa)

Nobeigums
No Dienvidaustrumāzijas valstīm uz Eiropas un Ziemeļamerikas valstīm katru gadu nokļūst miljoniem dažādu veidu un sugu akvāriju zivtiņu. Visvairāk tiek pavairoti un pārdoti neoni, zelta zivtiņas, gupijas un šķēpnesēji. Ļoti daudz pavairotas tiek tādas zivtiņas kā barbes, danio, sami, labirintzivju cihlīdas un citas. Retās un grūti pavairojamās zivis šajos sarakstos nav. Akvārija zivtiņu pavairošanas industrija nav joka lieta. Piemēram, Singapūrā, kur ir attīstītāks tūrisms akvārija zivtiņu pārdošana sasniedz 10% no valsts kopējās peļņas. Singapūrā ir desmitiem fermu, kur tiek pavairotas zivtiņas un mākslīgi audzēti ūdensaugi. Šajās fermās strādā pasaulē pazīstami akvāriju speciālisti, kas iegūst jaunus gupiju, skalāriju un disku formas. Daudziem Eiropas valstu akvāristiem diski ir sapņu zivis jau 80 gadus, bet dažas no Singapūras fermām katru gadu izaudzē jaunas dzimtas zivtiņas. Šis fakts tikai apliecina Singapūras fermu darbinieku augsto kvalifikāciju.
Foto no www.fishcannel.com
Un tomēr starp zivīm, kuras no Dienvidaustrumu Āzijas uz Eiropas vai Ameriku nogādā ar lidmašīnām nav retu eksemplāru. Taču pieredzes bagāto akvāristu akvārijos tādas ir sastopami retie eksemplāri. Šīs zivtiņas akvārijos nokļūst no tropisko valstu grūti piekļūstamajiem rajoniem. Tās ir Indonēzija, Taizeme un dažas Āfrikas valstis. Ar zivtiņu meklēšanu nodarbojas specializējušās kompānijas vai pat vietējie iedzīvotāji. Atrastie eksemplāri kādu laiku tiek turēti speciālos baseinos, bet tad tiek pārdoti un ar lidmašīnu nogādāti Eiropā un Amerikā. Šādā veidā akvārijos nokļūst apistogrammas un akāras.
Daudzas no šīm zivtiņām tā arī nav iespējams pavairot, bet iegūstamas tikai no dabiskajām ūdenskrātuvēm.
Šie eksemplāri nemaksā lēti. Ja parasti jaunu zivtiņu cena svārstās no dažiem centiem līdz dolāram, tad īpatņi, kas noķerti ir dabā ir stipri vien dārgāki no dažiem desmitiem dolāru līdz pat vairākiem simtiem. Cena ir tik augsta tāpēc, ka to iegādei (ķeršanai) ir zināmas grūtības un jāņem vērā arī to transportēšana, daudzas zivtiņas aiziet bojā un to kompensēt vajag pircējam.
Daudzās valstīs vienu vai citu iemeslu dēļ ir grūtības strādāt. Piemēram, pasaulē pazīstama akvāriju zivtiņu ķeršanas vieta ir Ikitose (Amazones upē), kas ir pazīstama arī kā kokaīna ieguve. To pašu var teikt arī par Dienvidameriku un Taizemi, kur džungļos mīt ne vien retas dzīvnieku un zivju sugas, bet arī ar narkotikām saistīti ļautiņi.
Arī Āfrikā zivju ieguve ir apgrūtināta vairāku valstu nestabilās poliskas dēļ, labākajā gadījumā nedod iebraukšanas vīzu, bet ir arī gadījumi kad atstāj valstī kā ķīlniekus. Tāpēc eksportētās tiek tikai zivis no Malavi un Taņgaņikas ezera, bet no citiem reģioniem izvest zivis ir ļoti sarežģīti. Tāpēc, ja ir radusies iespēja iegādāties retas zivju sugas nežēlojiet naudu, otras tādas iespējas var arī nebūt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...