trešdiena, 2018. gada 31. oktobris

Siekstas akvārijā (1. daļa)

Kādu brīdi atpakaļ internetā pārdevu siekstas. Nolēmu uzrakstīt kādu rakstiņu par kokiem jeb siekstām akvārijā, bet varbūt ka noder arī citiem akvāriju turētājiem. Un tā, aiziet... 
Sieksta akvārijā vai arī veidojam skaistumu paši
Siekstas akvārijā ir dabīgas un pēdējos gados kļūst arvien populārākas. Atvadieties no plastmasas pilīm, nogrimušiem kuģiem, dažādiem multfilmu varoņiem, akvāriju pasaule nestāv uz vietas, neviena pils vai kuģis nevar būt smukāka par dabīga koka sakni. Siekstas, akmeņi, bambuss šīs lietas iespējams atrast dabā, tās ir dabīgas, un galvenais to ir radījusi daba. Ievietojot dabīgos materiālus būsiet pārsteigts kā izmainījās akvārijs, cik tas izskatās dabīgs, prieks uz tādu akvāriju skatīties un rādīt to citiem ļaudīm. Dažām no zivju sugām koki ir pat ļoti nepieciešami. Mēģināsim apskatīt dažus no aktuālākajiem jautājumiem saistībā par siekstām.
Kāpēc nepieciešama sieksta?
foto no interneta
Tā ne vien izskatās dabīgi, bet arī stimulē un uztur ekosistēmu akvārijā, gluži tāpat kā grunts vai filtrs, sieksta kalpo arī kā baktēriju audzētava, kuras savukārt ļoti palīdz akvāristam bioloģiskās vides veidošanā un noturēšanā, tāpat jāatzīmē, ka baktērijas pārveido kaitīgās vielas nekaitīgās sastāvdaļās.
Siekstas palīdz nostiprināt zivju imunitāti. Noslīcināta sieksta lēnām izdala miecvielas, kas rada nedaudz skābu vidi, kurā kaitīgās baktērijas un dažādi vīrusi attīstīsies daudz sliktāk. Ja jums ir sārmains ūdens, ievietojot akvārijā koka sakni, pazeminās pH līmenis. Lielākā daļa zivis brīvā dabā dzīvo nedaudz skābā ūdenī, un nogrimuši koki palīdzēs radīt šādu vidi. Gandrīz jebkurā ūdenskrātuvē varat atrast nogrimušus kokus vai to saknes, zivis šos kokus izmanto kā slēptuvi, kā nārsta vietu vai pat kā barību, piemēram, ancistrsiem tie ir nepieciešami normālai vēdera darbībai, jo šīs zivis koku „grauž” pa slāņiem un tas stimulē kuņģa darbību.
Kur ņemt akvārijam paredzētās siekstas?
Principā kur vien vēlaties, taisnību sakot, tās mums ir visur, tās var nopirkt veikalā, var atrast tuvējā ūdenskrātuvē, mežā vai pat pie mājas stūra, viss atkarīgs no jūsu fantāzijām un vēlmēm.
Kādas siekstas drīkst izmantot?
Pirmkārt, nav ieteicams likt akvārijā skujkokus, jā iespējams arī tos apstrādāt, bet tas prasīs 3 – 4 reizes lielāku laiku un nav nekādas garantijas, ka tie ir apstrādāti līdz galam. Otrkārt, jāizvēlas lapu koku „izstrādājumi”, turklāt vēlams izvēlēties cietās sugas piemēram, dižskābardis, ozols, vītolu, ābolu, bumbieru, kļava, vai pat  vīnogu un tā saknes. Ja   tomēr izvēle kritīs uz mīkstākām koku šķirnēm, tad pēc dažiem ūdenī pavadītiem gadiem tie sāks šķīst un meklēšana un apstrādāšana būs jāsāk no jauna. Mūsdienās iespējams nopirkt skaistas koku saknes ne no mūsu valsts mežiem un ūdeņiem, piemēram, mopani, mangras, dzelzs koka (šāds termins tiek pielietots smagām un cietām koksnēm), Japānas jasmīna saknēm. Šīs ir cietas koksnes, labi saglabājas, taču arī šīm ir savi mīnusi, piemēram, mopani un mangras saknes stipri krāso ūdeni, to mērcēšanai un „skalošanai” nepieciešams ilgs laiks. Pēdējos gados pasaules tirgū veiksmīgi tiek tirgotas Japānas jasmīna saknes, atsauksmes tikai pozitīvas.
foto no interneta
Vai ir iespējams izmantot dzīvu koku?
Nē, nedrīkst, izmantot drīkst tikai sausu koku. Ja iepaticies kāds dzīvs zars vai sakne, tad vienkāršāk ir žāvēt labi vēdināmā telpā, bet, ja laukā ir vasara, tad piemēram to var atstāt zem tiešiem saules stariem, šīs nav ātrs process, taču nav arī darbietilpīgs, galvenajos, sekot, lai koks nenokļūst mitrumā, savādi viss jāatkārto vēlreiz.
Kā sagatavot siekstu likšanai akvārijā
Ja uz izvēlētās saknes esat pamanījis puvumu vai koka mizu, to nepieciešams noņemt un to vietu kārtīgi attīrīt. Miza vienalga nokritīs un bojās kopējo saknes paskatu, ja tomēr tā ir cieša un tik vienkārši nenokrīt, tad vēlams sakni nedaudz pamērcēt un pēc mērcēšanas tā vienkāršāk atdalīsies, bet puvums var radīt liekas galvassāpes un viss var beigties ļaunāk līdz pat zivju bojā ejai.
Kā noformēt akvāriju ar siekstām?
Te viss atkarīgs no paša akvārista vēlmēm un gaumes, apkārtēju ļaužu uzmanību parasti piesaista lielas saknes. Pasaules labākie dizaineri visbiežāk izmanto saknes un zarus ar bagātīgu koka faktūru. Bieži vien ir tā, ka paņem sakni, sāc grozīt un skatīties, kura no pusēm izskatīsies labāk un jau acu priekšā parādās burvīga zemūdens ainava, kuru par visām varītēm centīsies akvārijā ieviest, jo raugi bez siekstas vēl taču var izmantot akmeni, bambusu, augus. Ja tomēr nevarat izvēlēties kādu sakni iegādāties, jo visas smukas, tad jāizvēlas kāda zināma akvārista darbs un jācenšas vienkārši to „nošpikot”.
turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...