piektdiena, 2019. gada 4. janvāris

Krāšņās skalārijas (1. daļa)


Skalārijas (Pterophyllum scalare) dzimtene ir Brazīlija un brīvā dabā tās ir sastopamas Amazones upē un tās daudzajās pietekās. Skalārijas mīl uzturēties biezi aizaugušās vietās.  


Ārējais izskats. Skalārijas akvārijos ir ļoti iecienītas dekoratīvā izskata dēļ. To ķermenis ir no sāniem stipri saplacināts, muguras un anālā spura pagarināta un paceltā stāvoklī piešķir zivtiņai pusmēness izskatu. Vēdera spuras izstieptas garumā, pavedienveidīgas.

Mugura un pieres daļa melnbrūni dzeltena, sāni sudrabaini, ar zilgani metālisku mirdzumu. Žaunu vāki zaļgani. Gar ķermeņa sāniem stiepjas piecas līdz sešas šķērsvītras, kas sevišķi labi saskatāmas nārsta laikā un tādos brīžos, kad zivis stipri uzbudināta. Pirmā svītra sākas pie muguras spuras pamatnes, sniedzas pāri galvai, acij un žaunu vākiem līdz diegveidīgo vēdera spuru pamatnei. Otrā svītra sākas pie muguras spuras pirmo īsāko staru pamatnes un beidzas pie anālās atveres. Trešā – platākā un redzamākā šķērssvītra sniedzas no muguras spuras galotnes šķērsām pāri ķermenim līdz anālās spuras galotnei. Ceturtā īsākā svītra it kā norobežo astes spuru no pārējā ķermeņa. Bez šīm četrām galvenajām svītrām skalārijām dažreiz ir divas – trīs īsākas un šaurākas svītras, kas pieaugušām zivīm ne vienmēr labi saskatāmas, bet ir labi redzamas zivju mazuļiem.  

Pavedienveidīgās vēdera spuras tēraudzilas, gali balti. Krūšu spuras bezkrāsainas, caurspīdīgas. Muguras spuras pirmie īsie, cietie stari dzeltenīgi, mīkstā muguras spuras daļa pelēkbalta. Pastāv uzskats, ka pēc pelēkbalto svītriņu skaita muguras spuras mīkstajā daļā varot atšķirt dzimumgatavību sasniegušos skalāriju tēviņus no mātītēm. Proti, tēviņiem tumšo vai gaišo svītriņu skaits esot vismaz septiņas, turpretī mātītēm nekad nav vairāk par sešām svītrām.

Brīvā dabā tās var sasniegt pat 15 cm garumu, bet akvārijā parasti tās neizaug lielākas par 10 – 12 cm.  
Turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...