ceturtdiena, 2019. gada 31. janvāris

Mormišku pasaulē (6. daļa)


Starp makšķerniekiem ir lielas diskusijas vai zivis atšķir krāsu. Tomēr neskatoties uz dažādiem apgalvojumiem vairums zivju atšķir krāsas. Krāsu spektrs, ko uztver zivis, ir stipri atkarīgs no dzīves vietu ekoloģiskajām īpatnībām un dziļuma.

Pilnīgi dabiski, ka ūdens virsējo slāņu iemītnieces, kā arī seklūdens un piekrastes zonu zivis atšķir krāsas daudz labāk nekā to dziļūdens ciltsbrāļi. Kad sācis jau krēslot zivis uztver tikai spektra īso viļņu daļu, tātad tumši zaļu krāsu, zivis no melnas neatšķirs, bet tostarp labi atšķirs no košajām (sarkanas, baltas)krāsas.

Prakse liecina, ka raudu, asaru un citu zivju makšķerēšanā mānekļa krāsām ir liela nozīme. Runājot ar pieredzējušiem vīriem, nākas secināt, ka katrai zivij ir dažas no krāsām pret kurām tās nav vienaldzīgas, tātad iespējams gūt labākus panākumus.

Vairums zivju labi redz, it sevišķi uz priekšu un no sāniem. Viņas ir spējīgas atšķirt dažādus sīkus objektus aptuveni metra attālumā, bet tādas izcilas zivis kā foreles, alatas un salates (meža vimbas) redz priekšmetu kustību pat no liela attāluma.

Zivju reakcija uz gaismu un ir dažāda. Daudzas zivis ir ļoti jūtīgas pret gaismu un ziemas laikā tās izvairās no spilgti apgaismotām vietām. Tas ir labi redzams, kad nelielā laukumā ir saurbti vairāki āliņģi. Daudzas zivis vienkārši papeld sānis un āliņģis paliek “tukšs”. Nākas meklēt jaunas zivju uzturēšanās vietas.

Arī vasaras laikā daudzas zivis cenšas uzturēties ēnainās vietās vai dziļumā, bet savukārt līdakas, karūsas, ruduļi un alatas labprāt uzturas saulainās vietās. Līdakas, piemēram, var stundām ilgi stāvēt ūdens virsējos slāņos un saulē sildīt muguru. Šādas ainas esmu novērojis vairākkārt.

Lai pareizi izvēlētos mormišku krāsu, nepieciešams stādīties priekšā kāds ir ūdens apgaismojums. Tas ir atkarīgs no diennakts laika, laika apstāļiem (skaidrs laiks vai apmācies) un no izvēlētā dziļuma. Ziemā ūdens vienmēr ir skaidrāks, redzamība ir vismaz divas reizes labāka nekā vasarā. Arī šis faktors ir nav mazsvarīgs un makšķerniekam, tas ir jāiegaumē.
turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...