piektdiena, 2019. gada 1. februāris

Mormišku pasaulē (7. daļa)


Droši vien daudzi no makšķerniekiem ir ievērojuši, ka no rīta asari par ēsmu interesējās krasta tuvumā vai seklumā, bet dienās kad sāk spoži spīdēt saule tie pārvietojās uz tumšākām vietām, bet pēcpusdienā jau atrodas ūdenskrātuves dziļākajās vietās, kur slēpjas aiz akmeņiem, siekstām vai slēpjas kādā citā zemūdens slēptuvē. Šādās dienās arī par barību asari izrāda minimālu interesi, lai gūtu kaut cik cienīgu lomu nākas ne tikai bieži mainīt vietas, bet arī mānekļus.   


Šādi varētu izskaidrot asaru biežo pārvietošanos. Esmu ievērojis, ka apmākušās dienās asaru bariņš tik ātri viss nemaina savu atrašanās vietu. Arī asaru interese par barību ir visai aktīva un intensīva, dažkārt pat visas dienas garumā. 

No rīta labākos panākumus var gūt uz spīdošas mormiškas, kad jau saule ir augstu pacēlusies virs zemes, ieteicams makšķerēšanu turpināt uz tumšākām mormiškām, it sevišķi ja makšķerējat ūdenskrātuves seklākajās vietās. Saulainās dienās un dziļās vietās var turpināt darboties arī ar gaišajām mormiškām. Arī ziemā darbojas nerakstītais likums, ka gaišā laikā ieteicams lietot tumšus mānekļus, bet tumšā laikā gaišus. Ziemā vēl jāņem vērā, ka 3 un vairāk metru dziļumā gaismas stari nonāks ļoti retos gadījumos. Protams, iespējami ir arī izņēmumi.

Naktīs vairums zivis tāpat kā cilvēki krāsas neatšķir. Tāpēc, zivis barojas tikai ar sānu līnijas palīdzību, kāds paziņa teica, ka zivis nakts laikā ir kļuvušas neuzmanīgākas, tāpēc lomi nereti ir iespaidīgāki. Droši vien arī jūs esat ievērojis, ka lielie brekši biežāk piesakās vakara krēslās un naktīs, nekā tas ir dienas laikā.

Gudri vīri stāsta, ka zivis piemēram sarkanu krāsu redz pat 5 metru dziļumā, ja šajā vietā ir dziļāks, tad zivis šo krāsu uztver kā melnu. Zaļas krāsas mormiškas zivis var atšķirt pat 13 metru dziļumā, bet dziļāk tās uztver krāsu zilganzaļos toņos. Tādējādi, ja dziļums ir lielāks par 10 m krāsai nav nozīmes. Un tomēr pieredzējuši vīri uzskata, ka mormiškas krāsa dažkārt spēlē lielu nozīmi. Kāds somu makšķernieks atzīst tikai dzeltenās krāsas mānekļus, jo ar tiem viņš gūstot labākos panākumus. Gribētos pieminēt elementāru piemēru, trīsuļodu kāpuri ir delikatese ļoti daudzām zivīm un jo tie ir sarkanā krāsā. Dažādas dēles un vēzīši ir tumši pelēki vai pat melni, bet mazās zivtiņas ir sudrabotas un zeltītas, bet zaļā krāsa  līdzinās ūdensaugiem, tāpēc šo krāsu mormiškas zivīm nerada aizdomas, protams, ja to spēle būs dabiska.

Raudas labprātāk ķer melnas, baltas vai oranžas krāsas mānekļus. Asari labprātāk ķer sarkanus, melnus vai dzeltenus mānekļus. Acīmredzot šeit ir kāds sakars ar barības objektu krāsu.

Vinijs Pūks teica, ka ar bitēm nekad neko skaidri nevar zināt, es to pašu varētu teikt par zivīm.
Beigas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...