ceturtdiena, 2019. gada 10. janvāris

Nu bet kāpēc man mirst akvārija zivtiņas?

Daudzi jaunie akvāristi bieži vien man jautā, kāpēc man iet bojā zivtiņas, es visu daru pareizi, tā, kā tas ir minēts daudzajos akvāriju forumos un arī grāmatās. Šajā rakstiņā mēģināšu ieskatīties dažās kļūdās kuras pieļauj mazāk pieredzējuši akvāristi.
Zīmējums no www.colourbox.com
      1. Pirmais, kuram vispār nepievērš uzmanību jaunie akvāristi ir ieteicamie ūdens parametri. Mīksts ūdens no cieta ūdens atšķiras un pie tam ļoti krasi, ja ielaidīsiet zivtiņu ūdenī, kur tā parametri krasi atšķiras no ieteicamā, tad zivtiņa jutīsies ļoti slikti un var aiziet pat bojā. Ieteicams ir sekot ūdens parametriem. 
         2. Otra kļūda ko bieži vien pieļauj mazāk pieredzējuši akvāristi ir ūdens temperatūra. Jaunie akvāristi uzskata, ka ūdens starpība 1 – 2 grādi nav nekas traks, dārgie draugi, šis ir ļoti būtisks ūdens parametrs un zivis ir ļoti jūtīgas pret nepiemērotu temperatūru. Arī cilvēks vislabāk jūtas kad viņa ķermeņa temperatūra ir 36.6, ja tā tiek izmainīta kaut pa vienu grādu rodas cilvēkam diskomforts un viņš jūtas slikti, tieši tas pats ir ar zivīm, pie tam zivs ķermeņa temperatūra ir tāda pati, kā ūdenim. 
      3. Raugiet, lai akvārijā būtu ieteicamā temperatūra un necenšaties sēdināt akvārijā aukstūdens zivis ar siltūdens zivīm un cenšas uzturēt akvārijā vidējo temperatūru, labi nebūs nevienam no akvārija iemītniekiem.
      4. Vēl viena no raksturīgākajām kļūdām, apgaismojums. Tropos, no kurienes nāk mūsu akvārija zivtiņas dienas ilgums ir 10 – 12 stundas, pie mums dienas ilgums ir mazāks, sevišķi ziemas laikā. Un ja zivtiņa nesaņems pietiekami daudz gaismas viņas iekšējais pulkstenis var salūzt, bet zivtiņa ir ļoti trausls organisms un tas var radīt arī tādu stresu, ka viņa var aiziet bojā.
     5. Vēl viens iemesls ir zivju sugu nesaderība. Bieži vien nākas dzirdēt, ka vienā traukā tiek sasēdinātas augēdājas ar gaļēdājām un akvārists cenšas tām piedāvāt gluži vienkārši nepareizu barību.
      6. Vēl par barībām runājot, daudzi uzskata, ka pietiek akvārijā iemest šķipsniņu barības un ar to viss būs atrisināts. Nē, zivīm nepieciešams barību daudzveidot. Piemēram, ja piedāvāsiet tikai viena veida sauso barību un pie tam lētāko, tātad nekvalitatīvāko, tad zivīm var rasties problēmas ar vēderu. Cenšaties zivīm barību dažādot.
     7.Vēl viens iemesls ir pārapdzīvotība. Ļoti bieži jaunie akvāristi savos nelielajos traukos cenšas iebāzt lielu daudzumu zivju, tad piebāž to ar mākslīgie augiem un rezultātā ir skābekļa trūkums, saindēšanās ar amonjaku un viss, atkal viena zivtiņa ir aizpeldējusi uz citu saules pusi. Likums ir visai vienkāršs, vienai nelielai zivtiņai nepieciešami 3 litri ūdens, atkarībā no zivtiņas izmēriem arī tai nepieciešamais tilpums palielinās. Ņemiet šo faktoru vērā.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...