otrdiena, 2019. gada 22. janvāris

Princeses no Tanganjikas ezera (1. daļa)

Šīs ir vienas no pirmajām zivtiņām no Āfrikas ezera ko cilvēks iebāza akvārijā vēl tālajos 70 gados. Agrāk šīs zivtiņas dēvēja par Lamprologus brichardi, bet vēlāk ihtiologi tās nodēvēja par Neolamprologus brichardi jeb tautā sauktās Burundi princeses. Tās ir skaistas, elegantas zivtiņas, kas sevišķi krāšņi izskatās peldot barā.

Turēšanai akvārijā zivtiņas nav prasīgas, pacieš dažādus apstākļus, arī barības izvēlē nav prasīgas. Galvenā zivtiņas prasība ir plašs akvārijs ar pareizi izvēlētiem kaimiņiem. Lai gan princesēm patīk, ka akvārijā ir daudz slēptuvju, tās visu laiku atrodas brīvajā laukumā.
Šīs zivtiņas noder gan pieredzējušu akvāristu, gan mazāk pieredzējušu akvāristu akvārijos, kā jau minēju galvenā prasība ir pareizi izvēlēties kaimiņus un dekorus. princeses ir bara zivtiņas, taču nārsto tikai pāros, tāpēc vēlams iegādāties zivtiņu grupu no 6 – 10 eksemplāriem, parasti šīs ir miermīlīgas zivtiņas, un neizrāda agresiju pret saviem ciltsbrāļiem vai kaimiņiem, ja vien tie nelien ligzdā, kur atrodas ikri vai mazuļi. Kā kaimiņus vajadzētu izvēlēties viņām līdzīgas zivtiņas.
Kā princeses uzvedas dabā
Pirmo reizi Burundi princesi klasificēja Polls 1974. gadā, šīs zivtiņas savu latīnisko vārdu ieguvušas par godu Pjēram Brišāram (Pierre Brichard), kurš savāca kolekciju no šīm un citām cihlīdām 1971. gadā. Burundi princeses ir sastopamas tikai Tanganjikas ezerā, kā apgalvo ihtiologi, tad mīt tās galvenokārt ezera ziemeļu daļā, šķirnes pamatkrāsas forma sastopama Burundi, bet dažādas variācijas Tanzānijā. Princesēm patīk ezera zemūdens klintis, kur tās sastopamas lielos baros, dažreiz pat varot saskaitīt vairākus simtus īpatņu, bet nārsta laikā, tās sadalās daudzos pāros un nārsto klinšu spraugās. Sastopamas tās ir arī mierīgākos ūdeņos, bez straumes, kur dziļums ir 3 – 25 m, taču visbiežāk 7 – 10 dziļumā. Barojas tās ar aļģēm, kas aug uz klintīm, fitoplanktonu, zooplanktonu un dažādiem kukainīšiem.
Turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...