otrdiena, 2019. gada 22. janvāris

Princeses no Tanganjikas ezera (2. daļa)

Ārējais paskats
Princese ir eleganta zivtiņa ar iegarenu ķermeni un garām astes spurām. Astes spurai lirveidīga forma ar gariem galiem tās nobeigumā. Dabā Burundi princeses spēj sasniegt 12 cm garumu, akvārijā labos apstākļos sasniedz pat 15 cm garumu, dzīvo 8 – 10 gadus. Neskatoties uz savu relatīvo pieticību, zivtiņas ķermenis ir ļoti patīkams un krāšņs. Ķermeņa korpuss ir gaiši brūns, bet spuras ar baltām maliņām, uz galvas ir tumša svītra, kas sniedzas gar acīm un žaunu vākiem.

Barošana
Dabā princeses pārtiek no fito un zoo planktoniem, kā arī aļģēm un kukaiņiem, bet akvārijā tās neatsakās no dažāda veida barības. Tām iespējams piedāvāt gan sauso, gan dzīvo un, protams, arī saldēto barību. Kā pamatbarības masa varētu būt kvalitatīva sausā barība, kas paredzētas Āfrikas cihlīdām, tajās ir viss mikro un makro elementu kopums, kas nepieciešams organisma uzturēšanai. Kā papildus barību iespējams piedāvāt artēmiju, koretru, krillu u.c. saldētās barības. Šo rindu autors gan pretēji rīkojas, kā pamatbarību piedāvā zivīm saldēto barību un sauso barību piedāvā ļoti minimāli. Zivtiņas lieliski ēd arī garneles, jūras zivis un citas jūras veltes, protams, iepriekš sasmalcinot.
Turēšana
Atšķirībā no citām Tanganjikas ezera zivīm princeses peld pa visu akvāriju. Turēšana iespējama jau 60 – 70 litrīgā akvārijā, taču zivtiņas labāk jūtas ja grupa zivtiņu var peldēt apmēram 150 litrīgā akvārijā. Tām patīk svaigs ūdens, kas ir bagātināts ar skābekli, tāpēc ieteicams akvāriju aprīkot ar jaudīgu filtru. Vēlams veikt patstāvīgu ūdens testēšanu, zivīm var kaitēt liels daudzums amnija un (vai) nitrātu, tāpēc jāveic regulāra ūdens nomaiņa, kā arī jāsifonē grunts.
Tanganjikas ezers ir otrs lielākais ezers pasaulē, tāpēc tajā ūdens parametri ir stabili. Visām Tanganjikas ezera cihlīdām nepieciešams nodrošināt vismaz 22 °C, bet ūdens temperatūra nedrīkst pārsniegt 28 °C, tātad optimāli būtu 24 – 26 °C, tāpat jāpiebilst, ka ezerā ūdens ir ļoti ciets 12 - 14° dGH, bet pH aptuveni 9, taču akvārijā princeses lieliski pielāgojušās pie citiem ūdens parametriem, taču tam vienalga jābūt cietam, jo vairāk tā līdzināsies ezera parametriem, jo labāk. Ja ūdens jūsu rajonā ir mīksts, tad jāveic dažas viltības, vienkāršākais ir ievietot akvārijā vairākus dolomīta gabalus, zivtiņas varētu izmantot arī kā slēpni, kā jau visiem šī ezera iemītniekiem arī princesēm patīk, ja lieli akmeņu krāvumi un izveidotas daudzas slēptuves, grunts jāizmanto smalku, augi principā vispār nav nepieciešami, bet es izmantoju raglapi, lai tā palīdz patērēt liekos nitrātus.
Zivju kaimiņi
Tā kā šis nav agresīvas zivis, tad arī kaimiņi jāizvēlas mazāk agresīvi, labi var sadzīvot ar citām zivīm, pat lielākām, taču nārsta laikā apsargā savu teritoriju un var kļūt nedaudz agresīvas., sevišķi, ja jāaizsargā mazuļi. Citi autori neiesaka turēt ar sev līdzīgām jo zivtiņas var viegli sakrustoties. Kā jau iepriekš minēju, tad vēlams ir turēt grupu īpatņu, jo tā veidojas hierarhija un parādās patiesais zivtiņu raksturs un interesantā uzvedība.
Dzimumu atšķirība
Atšķirt tēviņu no mātītes ir visai sarežģīti, ir pamatots uzskats, ka tēviņiem astes spuras ir garākas un viņu ķermenis ir lielāks nekā mātītēm.
Pavairošana
Pāris izveidojas tikai nārsta laikā, pārējā laikā priekšroku dod dzīvot barā, dzimumgatavību sasniedz, kad zivtiņa sasniegusi 5 cm garumu. Nārsts bieži notiek arī kopējā akvārijā, turklāt bieži vien akvārists, pat nepamana, ka zivtiņas iznārstojušas tikai pamana kad parādījušies jau mazuļi.
Ja tomēr esat nolēmis ierīkot atsevišķu akvāriju, tad jāizvēlas apmēram 50 litrīgs vai lielāks akvārijs, jo uz nārstu jāliek grupa no 6 zivtiņām un katram pārim nepieciešama sava teritorija. Akvārijā obligāti jāierīko vairākas slēptuves, jo zivis ikrus nērš slēptuves iekšpusē. Ūdens parametriem jābūt šādiem ūdens temperatūra 25 — 28° С, 7.5 — 8.5 рН и 10 — 20° dGH.
Nārsta laikā, mātīte iznērš apmēram 100 ikriņus, lielākas mātītes iznērš pat 200 ikrus, apsargā tos mātīte, bet tēviņš savukārt apsargā savu ligzdu un teritoriju. Kāpuriņi izšķiļas pēc 2 – 3 diennaktīm, bet vēl pēc 7 – 9 diennaktīm tie sāk peldēt un meklēt barību. Kā starta barība jāpiedāvā sīkie vēžveidīgie, artēmijas, nematodes. Mazuļi aug lēni, vecākiem par tiem jārūpējas ilgi. Bieži vien akvārijā dzīvo vairākas paaudzes.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...