Par
iebarojamām ēsmām presē ir atrodami daudz un dažādi raksti un par makšķerēšanu
rakstošo ļaužu nostāsti, kas dzirdēti no citiem vīriem, kuriem spalva tā
neklausa.
Kādu
visnotaļ interesantu un jāatzīst viltīgu iebarojamās ēsmas recepti atradu vācu
valodā iznākošajā žurnālā “Blinker”. Tās sastāvs ir šāds: auzu pārslas, sausiņi
un konservēta kukurūza. Pievienojot šķidrumu kurā atrodas kukurūza un vārītu
ūdeni šī masa kļūst smaga un bieza. Par aromatizātoriem nepieciešams izmantot
vaniļu, anīsu, var izmantot arī citas smaržvielas. Domāju, ka nav svarīgi vai
aromatizatori tiek izmantoti eļļas vai pulverīša veidā. Aromatizātori piesaista daudzas baltās zivis, arī vimbas.
Varbūt
izklausās nedaudz neparasti, ka vimbu makšķerēšanā izmanto konservēto kukurūzu.
Pie tam kukurūzas graudiņi pie iebarojamās ēsmas masas jāpievieno pašās beigās,
aptuveni ¼ no kopējās masas.
Eksperimentējis
ar iebarojamām ēsmām esmu daudz, dažādās Latvijas upēs un ezeros, gan Ventā,
gan Gaujā, gan arī arī Lielupē. Arī panākumi ir bijuši dažādi. Esmu mēģinājis
izmantot arī kukurūzas graudiņus un ievēroju, ka labākie panākumi ir bijuši
tieši Abavā. Iespējams, ka šajā Kurzemes upē nav tik daudzveidīga barība.
Mēģināju izmantot arī kukurūzas miltus, bet šie milti vairāk piesaista mazās
zivtiņas (raudas, pličus).
Protams,
esmu mēģinājis kukurūzu likt uz āķa, gan vienu pašu, gan kopā ar dažādiem
tārpiņiem un kāpuriem (baltajiem, sliekām un ķikuriem), panākumi visnotaļ
viduvēji, bet makšķernieks jau nekad nebūs apmierināts ar savu lomu, vienmēr
par maz.
turpinājums sekos
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru