piektdiena, 2019. gada 24. maijs

Daži jautājumi par pH mērījumiem akvārijā (1. daļa)



Kas tad ir pH?
pH mērījumi parāda, kāds ir ūdens, skābs vai sārmains. pH līmenis norāda uz hidroizolācijas koncentrāciju šķīdumā.

Kas ir pH skala?
pH 7 ir neitrāls, līmenis zemāks par 7 norāda uz skābu vidi, bet līmenis virs 7 norāda uz sārmainu vidi, par neintrālu var uzskatīt vidi, kurā pH ir 7.
Vissvarīgākais, kas jāatceras par pH skalu, ir tas, ka tā ir logaritmiska. Tas nozīmē, ka katrs solis ir 10 reizes lielāks nekā iepriekšējais. Vide, kur pH ir 8 = 10 reizes sārmaināka, nekā vidē kur pH = 7, savukārt vide, kur pH = 6 ir 10 reizes skābāka. Tātad, ja mēs izmēram ph un tas ir nedaudz izmainījies, mums šķiet, ka tāds sīkums vien ir, bet zivis jūt katru svārstību.

Kā pH mērīt?
Jūs varat iegādāties vienkāršu testa komplektu apmēram 5 – 10 eiro, vai precīzāku sensoru jau par 50 eiro vai pat datoru par apmēram 200 eiro.
Ir arī tā saucamie pilināmie testi, gan kopējā pH mērīšanai, gan arī speciāli testi vairāk par 7 un mazāk par 7 mērīšanai. Varat arī iegādāties īpašus testus, kas paredzēti sālsūdenim. Ir testu komplekts 6 vienā, kas it kā nosaka 6 mērījumus uzreiz. Šie komplekti nav precīzi un parāda tikai aptuvenos mērījumus.


Vai katrai zivju sugai ir nepieciešams konkrēts pH līmenis?
Ir zivju sugas, kas dzīvo skābā ūdenī, piemēram, zivis no Amazones un Rietumāfrikas meža ezeriem, ko sauc par acidofiliem, dod priekšroku pH līmenim zem 7. ir zivis, kas dzīvo sārmainākos ūdeņos, piemēram, dažādas jūras sugas, Malāvijas un Tangaņikas ezeru cihlīdas, dod priekšroku pH līmenim lielāks par 7,5 vēlams, tuvāk 8. šīs zivis sauc par alkalifiliem. Abas šīs grupas nepieļauj patoloģisku pH līmeni un slikti jutīsies ja Āfrikas cihlīdas ielaistu pie Amazones ūdensbaseina zivīm.

Krāna ūdens pH ir 8. Vai ir nepieciešams mīkstināt ūdeni un padarīt to skābāku, lai veiksmīgi akvārijā turētu, piemēram neonus?
Kaut arī acidofili dod priekšroku vieglajam skābajam ūdenim, apgabalos ar cietu ūdeni, audzētāji, un veikalnieki, iespējams aklimatizē zivis uz sārmaināku ūdeni. Neraugoties uz to, ka dažos veikalos tiek pazemināts ūdens pH līmenis, vairumā gadījumu zivis tiek turētas apstrādātajā krāna ūdenī. Protams, ir arī audzētāji, kas zivis pavairo, tur, cenšas radīt visus nepieciešamos turēšanas apstākļus un pirms pārdošanas brīdina, kādos apstākļos zivis ir turētas.
Tomēr, lai turētu daudz prasīgākas sugas, piemēram, diskus, LĀE cihlīdas vai kādu no labirintu zivīm, pirms zivju pirkšanas jums būtu jāmaina ūdens cietība un pH. Vienmēr ir jālūdz pārdevējam informācija par ūdeni, kurā zivis ir dzīvojušas.
Ja plānojat audzēt zivis no apgabaliem ar mīkstu ūdeni, nārstošanas gadījumā jums būs jāsamazina ūdens cietība un pH. Ikru un mazuļu skaits daudzums un kvalitāte var būt saistīta ar ūdens ķīmiskajiem parametriem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...