piektdiena, 2019. gada 24. maijs

Daži jautājumi par pH mērījumiem akvārijā (2. daļa)


Kāpēc samazinās pH?
Galvenais pH krituma iemesls ir CO2. Šī gāze, kas izšķīst ūdenī un veido oglekļa dioksīdu, kā rezultātā šķidrumā palielinās ūdeņraža jonu daudzums un pH samazinās. Oglekļa dioksīds veidojas augu, baktēriju un zivju elpošanas rezultātā, protams iespējami arī citi iemesli pH pazemināšanai, tostarp nitrifikācijai, metāna fermentācijai un sulfīdu oksidēšanai.
Tas nozīmē, ka lielam skaitam zivju vai bojātu augu lapu, netīra grunts vai sen netīrīts filtrs, pastāv liels risks, ka pH līmenis patstāvīgi samazināsies.

Kāpēc palielinās pH?
Daudzus akmeņus un grantis, kurus pārdod zooveikalos un kas it kā ir paredzēti saldūdens tropiskajiem akvārijiem, satur minerālvielas, kas palielina pH līmeni. Ja nav vēlmes un galvenais nepieciešamības palielināt pH līmeni akvārijā, tad jāizvēlas grunti un dekorus neitrālu vidi.
Dīķos ph var palielināties neapstrādāta betona dēļ. Tieši šis betons var būt par iemeslu masveida zivju bojāejai. Pirms ūdens ielaišanas betons vienmēr jāapstrādā, piemēram ar aizsargkrāsu G4
Neapstrādāts betons ap dīķi var arī izraisīt pH paaugstināšanos līdz bīstamam līmenim, kas bieži noved pie zivju nāves. Vienmēr ir nepieciešams apstrādāt betonu, ko izmanto dīķa izveidošanai, īpašu aizsargkrāsu, piemēram, G4.
PH līmenis var palielināties arī fotosintēzes rezultātā. Ja liels daudzums saules gaismas nokļūst akvārijā vai dīķī, un tajā ir daudz augu vai aļģu, pH līmenis var ļoti strauji pieaugt vienas dienas laikā.
Kā labāk pH paaugstināt?
Vietās, kur pa krānu tek mīksts un skābs ūdens, bet ir vēlme turēt zivis, kuru galvenā prasība ir ciets un sārmains ūdens, šādos gadījumos nepieciešams palielināt pH. Labākais veids, kā to izdarīt, ir izmantot aragonītu. Tas ir kalcijs bagāts minerāls, tā ievietošana ūdenī nodrošina pH paaugstināšanos un stingrību. Atšķirībā no koraļļu smiltīm un grants un dolomīta, aragonīts sāk izšķīst, pH ir apmēram 7,8, nevis 8.

Kāpēc nevar pazemināt pH līmeni?
Samazināt pH līmeni ūdenim ar augstu karbonāta cietību (KH) ir grūti. Karbonāta cietība ir noteiktas skābes buferšķīdums, kas novērš pH samazināšanos. Turklāt ir svarīgi, lai būtu kāda karbonāta cietība, citādi pH līmenis akvārijā pastāvīgi samazināsies, tam veidojoties skābam.
Vai vajadzētu akvārijam pievienot ķimikālijas pH līmeņa paaugstināšanai vai pazemināšanai?
Domāju, lai mainītu pH līmeni, visticamāk nebūs galīgais risinājums. Piemēram, lielākajai daļai akvāriju karbonāta cietība ir pietiekami augsta, lai nodrošinātu skābju buferšķīdumu. Tādēļ šādu vielu pievienošana var izraisīt diezgan sāpīgas pH svārstības. Un es cenšos izvairīties no šādām vielām. Es arī ieteiktu ikvienam izvairīties no šādām metodēm, ja vien neesat 100 % pārliecināts, kāda būs ietekme.
Kā var droši samazināt pH līmeni?
Tā kā augsta karbonāta cietība samazina pH samazināšanas iespēju, ir ieteicams sākt ūdens attīrīšanu ar reversās osmozes filtru, kas nodrošinās zemu minerālvielu saturu. Nākamais solis ir pievienot ūdenim pH līmeni pazeminošu skābi, piemēram, pH Down no API, uz ūdens, un nodrošināt vēlamo pH līmeni. Tad atjaunot cietību, pievienojot ūdenim minerālvielas.
CO2 pievienošana augu akvārijos ietekmē pH līmeni. Kāpēc?
Oglekļa dioksīds izšķīst ūdenī un veido oglekļa dioksīdu, tāpēc pH samazinās. Pēcpusdienā augi absorbē jeb patērē CO2 un veido skābekli, bet naktī notiek pretējais process. Tādēļ pH līmenis var būt ļoti zems no rīta, bet dienā augt. Ja pH krītas pārāk zemu, ir ieteicams izslēgt CO2 sūkni naktī un pievienot akvārijam gaisa aeratoru.

beigas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...