piektdiena, 2020. gada 6. marts

Vai zinājāt, ka ir zivis, kuras var medīt arī uz sauszemes

Kadrs no Channallabes apus sauszemes medībām. Foto no saita www.Membrana.ru

Nesen zinātnieki atklājuši zivju veidu, kuri sev iztiku medī tikai uz sauszemes. Šis zivtiņas veids sastopams Āfrikā. Šo atklājumu pasaulei apliecināja beļģu ihtiologs Sems Van Vassenbergs (Sam Van Wassenbergh) no Antverpenes universitātes (Universiteit Antwerpen)..
Šīs zivtiņas latīniskais nosaukums ir Channallabes apus vai zušastes sams. Zivtiņa mīt tropiskajos Āfrikas purvos. Šajā zonā, lielākā daļa ūdenskrātuves ir sadalījusies neskaitāmās mini – ūdenskrātuvēs. „Daudz vairāk barības rāpo pa zemi, nekā tas ir šajās mini ūdenskrātuvēs, - apgalvo Vassenbergs – acīm redzot tieši šī iemesla dēļ zivtiņa specializējas šajā barības iegūšanas veidā.” Sams ieskrienas un izlec no ūdens, viņa lokanais mugurkauls ļauj viņam locīties līdzīgi kā čūskai. Šim samam ir arī īpašs orgāns, kas ļauj elpot atmosfēras skābekli, pēc tam, kad sams ieraudzīs kādu mazu kukaini, viņš paceļ galvu un piespiež upuri pie zemes, cieši saķēris to ar saviem žokļiem, pēc tam atgriežas ūdenī, kur tas mierīgi apēd savu upuri.  Interesanti, ka šim samam ir arī kustīgs kakls, šādi kakli ir daudziem sauszemes dzīvniekiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...