Domāju, ka nevienam vairs nav noslēpums, ka tā iebarojamā ēsma deva
lieliskus panākumus vasarā, ziemā nemaz „nestrādā” un pretēji. Nereti zivis pat
izvairās no iebarojamās ēsmas. Līdzīga situācija ir arī pavasarī, jo
iebarojamās ēsmas sastāvs radikāli mainās gan no vasaras, gan ziemas
iebarojamās ēsmas sastāva.
Domāju, ka piekritīsiet, jo svarīga loma ir diviem
nozīmīgiem faktoriem. Pirmām kārtām pavasaros ūdeņos nokļūst dažādas dabīgas
vielas, par kurām nemaz nevaram iedomāties, piemēram, augu ziedputekšņi, pie
kuriem zivis ātri pierod, tāpēc sākoties augu ziedēšanai iebarojamās ēsmas
sastāvā nepieciešams būtu izmantot augu atraktorus. Otrām kārtam, ja vasarā
zivju barība galvenokārt sastāv no augu komponentiem, tāpēc tā reaģē uz tādām
ēsmām kā maize, sautētas grūbas un dažādas mīklas, tad pavasarī labākie
panākumi gūstami uz dzīvnieku valsta barības (trīsuļodu kāpuri, baltie gaļas
tārpiņi un sliekas), tāpēc pavasarī gatavojot iebarojamās ēsmas ieteicams tās
sastāvā pievienot aromatizatorus, kuri imitētu dzīvnieku smaržas.
Var apgalvot, ka iebarojamās ēsmas sastāvs
daudzējādā ziņā ir atkarīgs no gadalaika, tātad sastāvā ir jāizmanto tādi
komponenti pie kurām zivis attiecīgajā laika posmā ir pieradušas.
Protams, zivis tāpat kā cilvēki ātri vien pierod
pie dažādām smaržām un pat pie barības. Ļoti bieži, sevišķi bieži apmeklētās
makšķerniekiem vietās tiek samesti kalni iebarojamās ēsmas, pie tam ne pašas
kvalitatīvākās ēsmas. Ir makšķernieki, kas samet pat dažas reizes vairāk
barības, nekā apkārt stāvošie kaimiņi. Tad vairākas stundas nevar zivis
piesaistīt ar citu ēsmu. Piemēram, kad izlido viendienītes, tad praktiski
neviena, pat pati apetīti rosinošākā ēsma nevar piesaistīt zivju uzmanību.
Līdzīga situācija ir mākslīgajās ūdenskrātuvēs (dīķos), jo šeit zivis tiek
barotas ar kādu noteiktu barību un pie citas jeb svešas barības zivis pierod
ļoti lēni vai pilnībā ignorē makšķernieka piedāvāto barību.
Pavasaros iebarojamās ēsmas sastāvu nepieciešams
regulēt atkarībā no ūdens temperatūras. Jautājums par iebarojamās ēsmas sastāvu
un temperatūru aktuāls ir pavasaros un rudeņos. Tas ir saistīts ar
bioloģiskajiem procesiem. Piemēram, pieredzējuši makšķernieki ir ievērojuši, ka
karpas negatīvi ietekmē, ja iebarojamās ēsmas sastāvā ir spēcīgi atraktori un
smaržvielas, ja ūdens temperatūra ir zemāka par 12ºC. Iespējams, ka tas ir
saistīts ar karpu ožu. .... Lai kāda situācija nerastos, iebarojamā ēsma sāk
atbaidīt zivis, dotajā gadījumā karpas.
Katrai zivij ir sava temperatūras robeža,
pavasaros, kad tās pāriet no „ziemas miega” un sāk intensīvi baroties, savukārt
vasarā, kad ūdens ir sasilis, zivis kļūst mazaktīvas līdz tā atdzišanai.
turpinājums sekos
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru