Gandrīz vienmēr pie īslaicīgas laika maiņas (ūdens
atdzišanas vai sasilšanas, spēcīga lietus vai vēja laikā, kad mainās ūdens
straume) ir manāmas izmaiņas zivju aktivitātē. Zivju aktivitāti iespaido arī
iebarojamā ēsma, ne vien tās daudzums, bet arī tās sastāvs. Spēcīgs karstums un
bezvējš mazina zivju aktivitāti. Pieredzējuši vīri uzskata, ka zivīm apetīti
rosina atraktori, taču arī to pielietošanai var būt izmaiņas, kas vienā
ūdenskrātuvē „strādā” lieliski, otrā zivis no tiem vienkārši izvairās.
Ļoti svarīgi ir atcerēties iebarojamās ēsmas
konstitenci. Domāju, ka daudzi makšķernieki dodoties uz ūdenskrātuvēm bez
straumes nevieno klāt stipri līpošas saistvielas, jo tad iebarojamā ēsma
„gulēs” uz gultnes un nepiesaistīs zivju uzmanību. Zivīm barība būs jāmeklē.
Daži makšķernieki uzskata, ka stāvošos ūdeņos un ūdenskrātuvēs, kuras dziļums
ir tikai apmēram metrs efektīva ir barība, kuras sastāvā ir daudz mālu, auzu
pārslas vai mannā putraimu, taču domāju, ka zivīm drīz apniks „knābāt” barību
un tās par iebaroto vietu vienkārši zaudēs interesi. Izrādās, ka putras ūdenī
izplatās ļoti lēni, tādejādi dodoties uz šādām vietām iebarojamās ēsmas sastāvā
obligāti jābūt barības irdinātājam vai arī nedrīkst aizrauties ar māliem, auzu
pārslām vai mannā putraimiem. Pavisam citam iebarojamās ēsmas sastāvam jābūt
straujās un dziļākās vietās. Iebarojamā ēsma jāveido staipīga, jo irdeno barību
straume ātri vien iznesīs pa visu ūdenskrātuvi un tai nebūs pilnīgi nekāda
efekta. Ideāli, ja varat pagatavot iebarojamo ēsmu, kura izjūk pēc tam, kad
barības bumbiņa ir sasniegusi gultni. To iespējams sasniegt pievienojot
iebarojamai ēsmai sasmalcinātus sausiņus vai sauso pienu vai olu pulveri.
Iebarojamās ēsmas konstitenci pārbauda sekojoši.
Jāiemet barības bumbiņa netālu no krasta, tā lai tā būtu redzama. Ja bumbiņa
izjūk pēc 10 – 20 sekundēm barības sastāvs ir pareizs. Tas ir attiecināms, ja
makšķerētas tiek gultnes zivis, savukārt, ja zivis „tusējas” ūdens vidējos
slāņos, tad nepieciešama barība, kas izšķīst nesasniedzot ūdenskrātuves gultni,
bet izšķīstu ūdens vidējos slāņos. Pieredze liecina, ka pagatavot šādu ēsmu
grūtības nerodas.
Kā klasisku piemēru jāmin Salaca. Šeit dziļums nav
liels, vidējais dziļums apmēram
turpinājums sekos
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru