sestdiena, 2020. gada 10. oktobris

Par sapaliem viss it kā zināms, bet vienalga noslēpumu pilns (5. daļa)

 Makšķerēšanas īpatnības. Sapalu makšķerēšana ir viena no sarežģītākajām, makšķerniekam ir jāzina tā barošanās un uzvedības īpatnības. Pastāv vairāki to ķeršanas veidi, arī dažādas tiek pielietotas ēsmas, ļoti daudz kas ir atkarīgs no laika apstākļiem, gada laika un citiem ne mazāk svarīgiem faktoriem.  


Lai gan sapali barojas arī naktī, tomēr tā tiek uzskatīta par dienas zivi, arī piesakās tā dienā. Tā kā sapali uzturas seklās vai ne pārāk dziļās vietās, tad pārsvarā makšķerēts tiek no krasta vai iebrienot ar speciālajām zābakbiksēm, no laivas sapalus makšķerē ļoti retos gadījumos. Galvenais sapals nedrīkst redzēt un dzirdēt makšķernieku, tāpēc ļoti bieži makšķerēts tiek no krūmu vai koku aizsega, nedrīkst pieļaut, ka ūdenī krīt cilvēka ēna.  

Tā kā mute sapalam ir liela, tad prātīgāk būtu izmantot lielus āķus, cik to atļauj ēsma.

     Iebarošanas ēsma sapalu makšķerēšanā praktiski izmantota netiek, lai gan ir makšķernieki, kas ķeršanas vietu sagatavo iepriekš, to iebarojot. Principā šādi rīkojoties bez loma palikt ir praktiski neiespējami. Iebarojamās ēsmas sastāvā jābūt: sautētiem graudiem, maizei, kā arī saulespuķu raušiem un grauzdētām kaņepju sēklām un linsēklām. Ēsmai, ko met ūdenī ir jābūt vieglai un smaržīgai, lai tā jau pa gabalu piesaistītu zivju uzmanību. Daži iebarojamās ēsmas sastāvā izmanto arī sausās liellopu asinis. Iebarojamā ēsma piesaista citas, mazākas zivtiņas, kas rada troksni un tas jau savukārt piesaista sapalus, kas nevar noskatīties kā viegli dabūjama ēsma iepeld mazāku zivtiņu mutēs. 

     Tomēr ja jums ir iespēja iebarot kādu sev zināmu vietu, tad iebarošana ir jāveic apmēram vienas nedēļas garumā, barība zivīm ir jāpiedāvā ne agrāk kā 10 no rīta. Barībai ir jābūt vieglai un jāpiedāvā tā ir nelielām devām, pie tam svarīgi, lai sapals jūs neredzētu. Kad augu barība būs piesaistījusi sapalu uzmanību, tos var sākt iebarot ar vabolēm, kad manīsiet, ka sapali ir atraduši jūsu izveidoto paradīzi un ar barību mielojās bez jebkādām izdomām, varat sākt domāt par makšķerēšanu.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...