sestdiena, 2020. gada 10. oktobris

Par sapaliem viss it kā zināms, bet vienalga noslēpumu pilns (7. daļa)

 

Sapalu makšķerēšanu var iedalīt trīs sezonās: pavasara, vasaras un rudens. Katra sezona atšķiras ar savām ēsmām, kas citā sezonā ir mazāk efektīva. Par labāko pavasara ēsmu var uzskatīt sliekas un maijvaboles, vasarā labākos sapalu lomus iespējams gūt uz vēžiem vai to gaļas, lieliskus panākumus iespējams gūt arī uz krevetēm, savukārt rudenī sapaliem, kā citām plēsīgajām zivīm nepieciešams piedāvāt nelielas ēsmas zivtiņas un vardulēnus.

Pavasarī īsu brīdi pirms un pēc nārsta labus sapalu lomus iespējams gūt arī uz gruntsmakšķeri, par ēsmu izmantojot naktstārpus un lielu slieku pušķīti.

Pieredzējuši makšķernieki uzskata, ka sapalu laiks sākas līdz ar pirmo lapiņu parādīšanos (raisīšanos). Interesi par sliekām sapali pārsvarā izrāda rītausmā un iestājoties krēslai, pa dienas vidu sliekas tie kampj retāk. Maija beigās sapali pārtrauc izrādīt interesi par naktstārpiem, jo ūdenskrātuvē ir atrodama cita, vieglāk pieejama barība.

Tomēr jau sapalu makšķerēšanai populārākā ēsma ir maijvaboles un citas vaboles. Vaboles uz āķa uzsprauž no apakšas, lai āķa atskabarga būtu ārpusē. Citi makšķernieki āķi sprauž no sāniem zem spārniem. Šis ēsmas uzlikšanas veids nav tik efektīvs, jo tad ēsmu plucina mazās zivtiņas. Labs veids, kā sapalam piedāvāt vaboles ir uzspraust tās uz nelieliem trīsžuburīšiem. Ar āķa izmēriem aizrauties nedrīkst, pilnīgi pietiek, ja izmantots tiek 6 – 8 N trīsžuburis. Šādi uzsprausta vabole uz āķa labi turas un ar to ir iespējams izvilkt pat vairākas zivis.

Lai vabole ilgāk turētos uz ūdens, ideāli, ja izdodas vabolei izplest spārnus, šāda ēsma ūdenī iekrīt ļoti plūdeni, savukārt citi pat iesaka vabolei spārnus amputēt.

Vaboles parasti parādās maija vidū un ir atrodamas apmēram mēnesi, vēlāk jau parādās jau citas, piemēram, jūnijvaboles. Vaboles ir jāsaķer vēl vakarā, kad tās nemitīgi lidinās, savākšana jāveic ar smalkāku ķeseli. Vēl var tās agri no rīta nokratīt no kokiem, apakšā paklājot kādu audumu vai plēvi.

Makšķerējot ar vabolēm pludiņu izmanto ļoti retos gadījumos, pārsvarā copēts tiek bez jebkāda cita aprīkojuma. Tomēr izņēmuma gadījumā, piemēram vējainā laikā vienu vaboli iemest ir grūti, dažkārt pat neiespējami, tāpēc tad jāņem talkā pludiņš – burbulis.

Vispārībā makšķerēšana ar vabolēm ir kaut kas līdzīgs mušiņmakšķerēšanai, vienīgi pacietā kāta dēļ vabole tik tālu nelido. Lai būtu tālāks metiens ieteicams izmantot pēc iespējas mīkstākus kātus, svaigas monofīlās auklas un kvalitatīvu spoli. Lai arī par cik lielu speciālistu sevi neuzskatītu, tomēr ieteicamāk ir darboties ar vienu makšķerkātu.    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...