pirmdiena, 2020. gada 12. oktobris

Par sapaliem viss it kā zināms, bet vienalga noslēpumu pilns (6. daļa)


      Kāds lauku vīrs stāstīja, ka viņš vairākus gadus sapalus piebarojis vienuviet un bauda esot bijis noraudzīties, kā vispirms atpeld nelielie sapalēni un ar katru brīdi to pulciņš kļūst arvien lielāks, parādās arī lielākie eksemplāri, mazie cieņu izrādīdami palaiž lielos mieloties. Pēc vīra vārdiem sapratu, ka viņš sapalus un zivis vispār ir pieradinājis, nu gluži kā mājdzīvniekus. Mainoties valdībām, krasi mainījās arī ūdens līmenis, tagad šajā vīra upes posmā ieraudzīt mailīti esot jau notikums. Uzbūvēja dažus HES uz nelielas upītes un zivtiņas vienkārši pazuda. Žēl, patiesi žēl, ka naudas dēļ mēs postam visu.

      Sapals ēsmu ķer strauji, dažkārt pat negaidīti, esmu novērojis, ka sapals ēsmu saķēris dodas tālāk. Ēsmu saķērušais sapals, velkot sataisa tādu troksni,  pavēstot pārējiem cilts brāļiem par briesmām, ka paiet kāds laiciņš, lai viss nomierinās un tikai tad ir iespējama varbūtība cīnīties ar nākamo eksemplāru. 

       Paņēmis ēsmu sapals, ja nesajūt neko aizdomīgu cenšas to norīt, bet ja ēsma ir izrādījusies liela vai arī sapals ir sajutis pretestību tas cenšas to nekavējoties izspļaut. Vietās ar mērenu straumi sapals kļūst it kā slinks un ēsmu norij nesteidzoties. Galvenais ir nenogulēt īsto pieciršanas brīdi.

       Piecirst nepieciešams diezgan spēcīgi, jo lūpas sapalam ir cietas, bet mute gaļīga. Piecirsts sapals noraujas ļoti reti, biežāk tas pretojoties pārauj auklu, jo makšķernieks krastā vairāk trokšņo, tādejādi biedējot sapalu, jo lielāku pretestību tas izrāda. Vēl gribētu teikt, ka sapali ātri nogurst un nogurdinātu sapalu izvilkt jau ir salīdzinoši vienkārši.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...