otrdiena, 2020. gada 6. oktobris

Par sapaliem viss it kā zināms, bet vienalga noslēpumu pilns (3. daļa)

 

Uzturēšanās vietas. Iznērsuši ikrus sapali sadalās nelielos bariņos, bet paši lielāki aizpeld lepnā vientulībā, vēl apmēram nedēļu pēc nārsta tie ir mazkustīgi un guļ ūdenskrātuves dziļākajās vietās. Pēc tam tie pamet dziļumu un sāk intensīvi baroties, tas notiek parasti aprīļa beigās. Sevišķi aktīvi tie ir skaidrās dienās. Siltās un saulainās dienās sapali mīl plunčāties ūdens virsējos slāņos, savukārt iestājoties vēsam laikam tie dodas uz dziļākām vietām. Arī siltās naktīs sapali ir kustībā, lai gan netiek uzskatīti par nakts zivīm. 



Sapaliem patīk vasarā, lielā vējā uzturēties ūdens virsējos slāņos, jo tieši šādā laikā tiem tārpiņi un dažādi kukainīši bezmaz paši iepeld mutē. Ir novērots, ka tie kļūst aktīvi īsi pirms negaisa, bet tikko kā sākas zibens, pērkons un spēcīgs lietus, tā sapali dodas dziļumos. Pēc lietus labākie sapalu lomi gaidāmi pie nelieliem strautiņiem, pa kuriem lietus ūdeņi nes no kokiem sakritušos barību (kukainīšus, tārpiņus).

Sapali tiek uzskatīti par ļoti uzmanīgām zivīm, tikko, kā viņš krastā ierauga aizdomīgu siluetu (piemēram, cilvēka), tā viņš pagriezīs tam muguru un barībai nepievērsīs nekādu uzmanību, lai arī kādu delikatesi tas viņam piedāvās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...