ceturtdiena, 2023. gada 26. janvāris

Vismazākā zivtiņa pasaulē!

 

Sumatras tropiskajos purvos atklāta pasaulē vismazākā zivtiņa. Tās izmērs nepārsniedz maza kukaiņa izmēru. Otrs pārsteidzošais fakts ir tas, ka zivis dzīvo ļoti skābā vidē. Tumšie purva ūdeņi, kuros eksemplāri atrasti, ir simtreiz skābāki par lietus ūdeni. Un, ja rīt uz Zemes notiktu ekoloģiska katastrofa ar skābajiem lietus, šādas zivis izdzīvotu un, iespējams, radītu jaunu dzīvību uz planētas.






"Šī ir viena no dīvainākajām zivīm, ko esmu redzējis visā savā karjerā," sacīja britu dabas vēstures muzeja zoologs Ralfs Brits. Jaunās zivju sugas nosaukums ir

Paedocypris progenetica. Atrastie pieaugušie īpatņi sasniedz tikai 8 – 9 mm garumu.

Vienas noķertās pieaugušās mātītes izmērs bijis tikai 7,9 mm, kas deva pamatu apgalvojumam, ka ir atrasta mazākā zivs uz Zemes. Iepriekšējais sīkuma rekords ir 8 mm, un tas pieder Indijas – Klusā okeāna reģionā dzīvojošam gobijam jeb bullītim (Indo Pacific goby). Pa lielam Sumatras zivīm ar milzīgām pūlēm izdevās labot rekordu. Atšķirība par vienu desmito daļu milimetra, redz, nav tik iespaidīga.









Kopā ar Indijas - Klusā okeāna Sumatras gobiju Paedocypris progenetica ir ne tikai mazākās zivtiņa, bet kopumā mazākās mugurkaulnieku radība uz mūsu planētas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...