trešdiena, 2023. gada 24. maijs

Zirņi makšķerēšanai (2 daļa)

 

Zirņu sagatavošana makšķerēšanai

Ļoti svarīgs moments, kā pareizi sagatavot zirņus makšķerēšanai? Patiesībā gatavošanas process ir ļoti vienkāršs, taču ir jāievēro daži noteikumi. Copes kvalitāte lielā mērā ir atkarīga no tā, cik pareizi un labi ir sagatavota šī ēsma.

Zirnīšiem ir jābūt veseliem, to čaumalai jābūt neskartai, bet pašam zirnim jābūt mīkstam, bet tas nedrīkst izjukt. Lai pārbaudītu ēsmas kvalitāti, nedaudz saspiežot zirnīti tam vajadzētu nedaudz mainīt savu formu, bet ne izjukt. Bet, ja zirņi jau ir pārvārīti, tad nevajag satraukties, tos var samīcīt un izmantot citās ēsmās, kas arī ir pievilcīgas zivīm, bet to apskatīsim citā materiālā par zirņu mastirku.

Makšķerēšana uz zirņiem

Uz zirņiem iespējams makšķerēt visa gada garumā, bet tomēr labākais un visefektīvākais laiks ir pavasaris un rudens. Palielināt copes aktivitātes iespējams, vispirms pabarojot copes vietu ar zirņiem. Tas  jādara jau iepriekš un jāizmanto tikai vārīti graudus. Zaļi jeb nevārīti zirņi parasti rezultātus nedod.

Makšķerēšanai uz zirņiem parasti tiek izmantoti āķi ar īsu kātiņu. Lielos zirņus uz āķa sprauž pa vienam, ja tie ir mazi, tad var 2 vai pat 3 gab. Pēc uzspraušanas uz āķa zirņus nedaudz saspiež ar pirkstiem, lai izdalītos zirņa mīkstums, tas labāk piesaista zivis.

Makšķerē ar zirņiem iepriekš piebarotā vietā, makšķerēšanas laikā nemitīgi papildinot šo vietu ar iebarojamo ēsmu. Visbiežāk zirņus zivīm piedāvā izmantojot pludiņa makšķeri.

Zirņu uzglabāšana makšķerēšanas laikā

Uzglabāšana ir atkarīga no zirņu daudzuma un makšķerēšanas izbrauciena ilguma. Ja kādus zirņus vārījāt tikai iebarojamai ēsmai un makšķerēšanai, tad 12 stundās tiem nekas nevar notikt, tāpēc varēsiet uzglabāt jebkur. Ja dodaties garā makšķerēšanas braucienā uz 2 vai pat 3 dienām, zirņi kas paredzēti iebarojamai ēsmai un ēsmai ko liksim uz āķa. Zinu vīrus, kas dažkārt izbaro pat spaini zirņu dienā. Lai tik liels zirņu daudzums nesaskābtu, ieteicams tos glabāt plastmasas grozā ar caurumiem upes tekošajā ūdenī. Tekošā ūdenī zirņus var labi uzglabāt visu makšķerēšanas dienu. Nākamajai dienai vāra citus zirņus, ugunskurā vai uz gāzes degļa metāla spainī.

Īsumā

Ēsmā, ko liek uz āķa jābūt tikai veseliem zirņiem. Graudus nedrīkst būt sabojāti nedz mehāniski, nedz arī tur dzīvot kukaiņi. Pusītes pasliktina copi.

Konservētus un jaunos zirņus var nekavējoties izmantot ēsmai bez iepriekšējas apstrādes.

Ja nepieciešams paātrināt zirņu vārīšanu, tad mērcējot ūdenim pievienojiet pārtikas sodu. Ūdeni sālīt nav nepieciešamības.

Vārītajiem zirņiem jābūt mīkstiem, bet to čaumalai jāpaliek neskartai. Zirņus viegli saspiežot nedrīkst izjukt.

Nobeigums

Ja ievērosiet šos vienkāršos zirņu pagatavošanas noteikumus, jūs uzreiz sapratīsit, ka zirņi ir vienkārša un pārsteidzoši efektīva ēsma. Pareizi apstrādāti zirņi ūdenī izdalīs spēcīgu, zivīm pievilcīgu smaržu. Šie graudi jau sen tiek izmantoti ne tikai kā ēsma, no kuras zivis nespēs atteikties.

Nu receptes gan publicēšu tikai grāmatā, tas aiz cieņas pret izdevējiem. Paši saprotat, nekas personīgs, tikai bizness.

Varbūt vēlies mani materiāli atbalstīt? Ja nu kas publicēju šeit savu konta numuru. LV68UNLA0002105726215 mani joprojām sauc Raivo Skrastiņš 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...