ceturtdiena, 2023. gada 29. jūnijs

Vai zivis arī guļ?


Dažreiz makšķernieki un īpašnieki akvāriji uzstāda jautājums: vai zivis guļ? Šāds jautājums nav nekāds brīnums, jo neviens, nekad nav redzējis zivis ar aizvērtām acīm. Atbilde ir pavisam vienkārša, zivīm nav ko aizvērt, jo tām nav plakstiņu. Atpūšas zivis savādāk kā to dara cilvēki, putni un zīdītāji.

Miegs zivīm ir atpūtas fāze. Visas funkcijas noris lēnāk, ķermenis paliek nekustīgs, bet reakcija novājināta. Dažām zivīm, kas galvenokārt mīt dziļākos ūdeņos iespējams pat pieskarties, tās nejūt ne mazākās briesmas. Atpūstas laikā lielākā daļa zivju kļūst gandrīz nekustīgs, savukārt ir zivis, piemēram tunzivis un haizivis pastāvīgi ir kustībā, bet guļ jeb pareizāk būtu teikt atpūšas tās “apguļoties” ūdenī lai straume nes tās ķermeni. Ja caur šo zivju žaunām neskalosies ūdens zivis var nosmakt.

Dažādu zivju veidu “miega” īpatnības

Zivju atpūtas īpatnības atkarīgas no to šķirnes. Piemēram, astronotus jeb oskari, kuru latīniskais nosaukums ir (Astronotus ocellatus) guļ uz gultnes vai karājas ar galvu uz leju. Klauns zivis, kas ir jūras zivs, vienkārši apguļas uz grunts. Citi veidi vienkārši paliek nekustīgi.

Kā zivis guļ atklātos ūdeņos jeb dabā?

Mencas guļ uz sāniem, butes ierokas smiltīs, siļķes guļ ar vēderu uz augšu un dreifē ūdens straumē. Vairums zivju meklē miegam kādu noslēgtu stūrīti, pioemēram starp akmeņiem vai to plaisām, zivis meklē guļvietu starp aļģēm vai koraļļiem.

Mencas

Taču ne visas zivis naktī guļ. Nakts plēsoņas (vēdzeles un sami) dod priekšroku pa diena gulēt. Pēc nemierīgas nakts arī dienas zivis pa gaismu var dažkārt nosnausties. Visus pārspēj delfīni (taču delfīni nav zivis, bet gan zīdītāji). Tie praktiski neguļ vispār. Atpūtas laikā delfīnu smadzeņu puslodes ir nomodā uz maiņām, lai varētu uzpeldēt līdz ūdens virsmai un ieelpot gaisu. Pārējā laikā delfīnu smadzenēm strādā abas puslodes. Kopumā zivju atpūta atkarīgs no sugas.

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...