sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

    Tuvojas 1. maijs, kad atsākas spiningošanas sezona. Ehh, laiki mainās, jo mainās arī modes. Nezinu, kurš nosaka šo modi, iespējams ka tas ir bara instinkts, jo ja viens spiningotājs izmanto vobleri, bet otrs redzot ko tas noķēris, sāk skraidīt pa veikaliem un meklēt tieši tās firmas, tieši to krāsojumu. Pirmais spiningotājs ieliek sociālajos tīklos bildi, ka noķēris, otrais pieliek klāt nesakarīgu komentāru par vobleri, bet trešais un ceturtais jau kliedz pilnā balsī, ka tas ir īstais voblers, rodas tāds kā bara instinkts. Tas jau nekas, ka svarīga ir voblera spēle, auklas ietīšanas ātrums, tas jau nekas, ka svarīgi ir arī laika apstākļi un vēl daudz citu faktoru... iespējams, tā aizsākas spiningošanas mānekļu mode. Šoreiz es vēlos bilst dažus vārdus par šūpiņiem, šo vizuļu aizstāvībai. 



Paņemot jebkuru makšķerēšanas žurnālu vai paskatoties kādu raidījumu makšķerniekiem, kur runa ir par spiningošanu, viss liecina, ka šūpiņu popularitāte krītas. Pieredzējis un visu atzīts spiningošanas speciālists kādā preses izdevumā apraksta kā viņš atbrauca uz nelielu lauku ciematiņu, bet tur vietējie spečuki spiningo pārsvarā uz „parastajiem dzelžiem” lasi šūpiņiem, bet viņš izmantojis tvisterus vai voblerus un noķēris stipri vien mazāk nekā vietējie copmaņi uz saviem jau pārbaudītajiem vizuļiem.

Patiesībā darbojoties ar šūpiņiem spiningotājiem paveras milzu iespējas. Ir vairākas firmas, kas jau vairāk nekā 50 gadus spiningotākajiem piedāvā šūpiņus un pie tam par to pirktspēju nesūdzas.


Pieredzējuši spiningotāji pirms mānekļu iegādes visu kārtīgi pārdomā un apsver un tikai tad pieņem lēmumu iegādāties to vai ne. Viņi lieliski saprot kad un kādos apstākļos māneklis darbotos rezultatīvāk.

Kā jau minēju, tad darbojoties ar šūpiņiem ir daudz iespēju, katrā ziņā vairāk, nekā darbojoties ar rotiņiem vai tvisteriem. Daudzi varbūt tagad iesauksies, primitīvs metāla gabaliņš. Kas tad tur ir tik sarežģīts? Meistarība? Rezultatīvi spiningot ar šūpiņiem katrs nevar, jo pietrūkst pacietības pārbaudīt tos dažādās vietās un dažādos apstākļos. Katram šūpiņa modelim ir sava vieta un laiks, kad tas būtu veiksmīgākais, jo viņi izstrādāti ir dažādiem apstākļiem un dažādām zivīm. To veiksmīgi izmanto gan spiningošanai jūrā, gan arī lielo līdaku spiningošanai dziļos ezeros. Pretzāļu vizuļi lieliski „strādā” ūdensaugu biezokņos. Dažādus pretzāļu vizuļu modeļus piedāvā daudzas sevi cienošas firmas.

Runājot par šūpiņiem, kā ļoti liels pluss jāmin, ka ar tiem iespējams veikt tālu, bet galvenais precīzu metienu, bet izvēle jau katra spiningotāja rokās. Pirms ko iegādājies padomā, vai mūsu ūdeņiem un mūsu zivīm tas derēs... 

Visu attēlā redzamo vizuļu autors ir meistars Bums, protams, viņam ir arī citi modeļi, bet mans uzdevums jau nebija reklamēt Buma roku darbus, bet gan atgādināt spiningotājam par šūpiņiem. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...