ceturtdiena, 2024. gada 11. aprīlis

Vai zivis guļ akvārijā un kā to var saprast? 1 daļa


Šķiet, ka akvārijā esošās zivis nekad neguļ un pat neatpūšas: tās pastāvīgi pārvietojas. Bet neviens dzīvs organisms nevar pastāvēt bez miega, bez atpūtas.

Tomēr zivju gulēšanai ir savas īpatnības, zinot kādas, būs vieglāk ne tikai aprīkot akvāriju un piemeklēt jau esošajām zivīm kaimiņus, lai visi akvārija iemītnieki dzīvotu mierīgi un bez stresa.

Par to, kā zivis guļ akvārijā un kā saprast, ka akvārija iemītnieks guļ, centīšos uzrakstīt šajā rakstiņā.

https://www.istockphoto.com/photo/view-of-a-bluespine-unicornfish-gm1072622448-287052193

Zivtiņu miegs naktī un dienā

Zivju miegs ievērojami atšķiras no cilvēka miega. Iemesls tam ir biotopa īpatnības: zivis nevar atļauties atslēgties no apkārtējās realitātes, jo svarīgi ir ātri reaģēt uz tuvojošos apdraudējumu vai gluži otrādi nepalaist garām nākamo upuri.

Tāpēc viņi nekad neieslīgst dziļā miegā, atšķirībā no cilvēka smadzenēm dzīvnieku smadzenes darbojas pastāvīgi. Tas ir saistīts ar pārmaiņām tās puslodēs, kas ļauj zivīm palikt pie patstāvīgas apziņas.

Zivis ne vienmēr guļ naktī. Ļoti daudz kas atkarīgs no zivju sugas un to īpašībām: dažas zivis ir aktīvas ir dienas laikā, savukārt citas aktīvas kļūst iestājoties naktij.

Tāpēc ir svarīgi zivīm radīt piemērotus apstākļus:

* Ieteicams nodrošināt vietu, kur paslēpties;

* Izvēlēties pareizos kaimiņus, lai viņu sadzīves režīmi saskanētu;

* Naktīs vienmēr izslēdziet gaismu.

Atcerieties, zivīm, tāpat kā cilvēkiem, nepatīk, ja viņi traucē viņu sirdsmieru.

Guļošas zivis ir grūti atpazīt, jo tās neaizver acis. Tas ir saistīts ar plakstiņu trūkumu, kas viņiem vienkārši nav vajadzīgs, jo ūdens attīra acu virsmu.

Šī zivju īpatnība netraucē zivīm atpūsties: naktī zem ūdens gandrīz vienmēr ir pietiekami tumšs, savukārt dienas laikā gandrīz vienmēr (ja vien ir slēptuve) ir vieta, kur iekļūst pavisam neliels daudzums gaismas.

No malas vai akvārija stikla šīs puses izskatās, ka zivis vienkārši dreifē ūdens slāņos un tik tikko manāmi vicina astes un krūšu spuras. Bet tiklīdz jūs veicat pēkšņu kustību (tuvojoties vai attālinoties no akvārija) vai ieslēdzas gaisma, zivju kustības uzreiz atjaunojas.

Turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...