piektdiena, 2024. gada 12. aprīlis

Vai zivis guļ akvārijā un kā to var saprast? 2 daļa

 

Vai zivis tāpat kā atsevišķi dzīvnieki var iekrist ziemas vai vasaras miegā?

Vēdzeles

Dabā, dažas zivju sugas “ieguļas” vasaras vai ziemas miegā, piemēram vēdzeles pamostas tikai tad, kad ūdens temperatūra pazeminās līdz + 2C, pašā ziemas spelgonī vēdzeles sāk nārstot, savukārt līņi un sami iekrīt ziemas miegā ūdens temperatūra kļūst + 8 – 10C. Šīs zivis pamostas tikai kad ūdenskrātuvē ieplūst pavasaru palu ūdeņi. Protams, var būt arī izmaiņas. Atminos, kā gadus 8 – 10 atpakaļ ziemas makšķernieku lomos bija līņi, kas Lielupes baseinā bija pamodināti un nu zivis kāri ķēra jebkuru ēsmu ko makšķernieks viņām piedāvāja. Šajā laikā visi fizioloģiskie procesi zivju ķermenī ievērojami palēninās, bet paši ūdens iemītnieki sastingst ūdens zemākajos slāņos un guļ savu miegu. Lielupes līņu gadījumā bija iejaukšanās zivju bioloģiskajā līdzsvarā, citiem vārdiem sakot tā bija anomālija.

Ziemas miegs ir raksturīgāks dabisko ūdenskrātuvju iedzīvotājiem. Iestājoties aukstam laikam, zivis slēpjas nomaļās vietās vai dodas dziļumā. Tad viņi ap sevi izveido gļotu kokonu, lai pasargātu no mikrobiem un plēsējiem un pēc tam viņi visu ziemu iegrimst miegā.

Atpūta zivīm ir ļoti nepieciešama, jo piemēram vasarā tā ļauj izturēt karstumu, sausumu un citus nelabvēlīgus apstākļus.

Piemēram, Āfrikā tika atklāta zivju suga, kas var izveido no dubļiem kokonu ap sevi un vairākus mēnešus tajā slēpjas. Akvāriju iemītniekiem šādas vajadzības nav, taču, ja draud viņu dzīvībai, tad tās spēj uz ilgāku aizmigt.

Turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...