sestdiena, 2024. gada 13. aprīlis

Vai zivis guļ akvārijā un kā to var saprast? 3 daļa

 

Kur un kā guļ zivis?

Akvārija iemītnieki guļ dažādos veidos, taču tiem ir viena kopīga iezīme, proti to aktivitāte kļūst minimāla. Dažas zivis vienkārši "karājas" ūdens slāņos, savukārt citas turas pie augu lapām, siekstām vai akmeņiem. Protams, ir arī tādas, kas ērti iekārtojas un guļ uz sāniem vai vēdera, dažas guļ ar galvu uz leju. Ir arī tādas, kurām patīk gulēt ar vēderu uz augšu un pat ierakušās smiltīs vai gruntī.


Būtībā, gulēšanas īpatnības ir atkarīgas no peldpūšļa klātbūtnes, proti,  orgāna, kas satur gaisu un ļauj zivīm pacelties līdz ūdens virsmai, atrasties ūdens vidējos slāņos vai arī nolaisties uz gultnes. Tātad akvārija iemītniekiem miega laikā ir iespēja palikt noteiktā dziļumā.

Taču ne visām zivīm ir peldpūslis, tas nozīmē, ka tām nemitīgi jābūt kustībā, lai negulētu apakšā. Šķiet, ka tas ir labs variants, taču šādu zivju žaunas ir veidotas tā, ka skābekli viņi var saņemt tikai pārvietojoties jeb atrodoties kustībā.

Tāpēc zivis ir spiestas pārvietoties pat miegā vai atrast vietas kur ir straume, kas appludinās to žaunas ar skābekli. Starp akvārija zivīm to ir diezgan daudz, proti, bocijas, ancistrusi un citi sami.

Uzstādot akvāriju, jums jāparūpējas par gulēšanas jeb atpūtas vietām: ūdens augiem, siekstām vai akmeņiem.

Akvāristam jāatceras, ka zivju "karāšanās" dīvainā stāvoklī var būt saistīta ne tikai ar miegu, bet arī ar slimībām. Tāpēc, kad šī uzvedība mājdzīvniekam tiek novērota pirmo reizi, labāk zivtiņu patraucēt un novērot reakciju, ja viņa atgriežas pie ierastajām aktivitātēm, tad viss ir kārtībā.

Turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...