ceturtdiena, 2018. gada 26. jūlijs

Mazas upes, “mazi” HES(i), bet lielas ziepes (1.daļa)


           Problēma: nesakārtota likumdošana par dabu un katra ūdens TEC lietotāju pienākumiem un īpaši privātīpašnieku tiesisko atbildību, jo mazo upju pareizā izmantošanā, ieinteresēta ir arī valsts, kā zivju resursu īpašniece, īpaši lašveidīgo dabīgā nārsta vietu un migrāciju aizsardzībā.
Civillikuma trešajā daļā 1123 punktā “ciešami” rakstīts ... kad zivis nārsto, viņu cauriešanai katrā ūdensspēka izmantošanas ietaisē jāatstāj atvērtas slūžas vai jāierīko zivju ceļi.
Cik man ir informācijas zivju ceļi ir uzbūvēti Aiviekstes HES un Kārļu HES, bet zivju migrācija šeit nav izdevies novērot.
foto no http://www.dabasretumi.lv

Par visos rakstos pieminētajām darba vietām un nodokļiem, kuri paliek vietējās pašvaldībās, man grūti spriest, bet ...
Vecogres HES visu gadu apkalpo viens (1) cilvēks, ja ir problēmas ar elektro ietaisēm brauc speciālisti no nevietējām firmām, ja ir problēmas ar hidroietaisēm (arī dambi) atkal brauc nevietējās firmas strādnieki.
Ja ir sakopta vide, tad jau ir jauki, jo atpūtnieki un arī makšķernieki atstāj zināmas summas gan vietējā veikalā, kā arī par laivu un citiem maksas pakalpojumiem, arī kāds vietējais tiek pie darba vietas.
Tomēr kopējā (globālā) aina ir stipri bēdīgāka nekā sākumā likās – biotops ir izmainīts un zivtiņām ir ievērojamas problēmas.
Tā piemēram 1999 gada pavasarī Braslas HES darbības rezultātā, nēģi uz nārstu nenāca Braslas upē: nebija ūdens.   
Mazā Juglā, lejpus Dobelnieku HES dambja 2000 gada pavasarī nēģi mēģināja ielīst HES(ā), jo ūdens no hidrostacijas līdz dambim (pa upi aptuveni 2 km), atkal nebija ūdens.
Iepriekšējos gados Mazā Juglā bija sastopamas foreles, kāda līdaciņa, ir informācija par noķertiem taimiņiem 1998, 1999 gadā.
Vecogres HESa darbības rezultātā ir apdraudēta Ogres foreļu populācija. Pēdējos gados intensīvās elektro zvejas dēļ, kas tāpat bija ļoti niecīga.
Pirmos, apmēram piecos gados ūdenskrātuvēs zivju skaits un sugas palielinās, bet ja netiek veikta ūdenskrātuves mehāniskā tīrīšana, sanesu dēļ pasliktinās zivju dzīves apstākļi (arī ziemošanas) un zivju sugas un to bari skaitliski samazinās, foreles gandrīz izzūd, jo spēj izdzīvot tikai lielās, bet sīkās apēd līdakas, kurām forelēni ir delikatese.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...