trešdiena, 2018. gada 19. septembris

Iepazīstieties cihlīdu un akvāriju karaļi – diskusi 7. turpinājums


Estētiskajā akvārijā var ieteikt sekojošus ūdensaugus: kabomba, valsinērija, higrofilu, ūdenspapardi, melno un pundur ehinodorusus.
Foto no http://aquariumax.ru

Plašā akvārijā diskusi slimības pārcieš bez nekādiem sarežģījumiem. Ja tomēr esat ievērojis kādu no slimības simtomiem (apetītes pasliktināšanās, bailīgums, zivju nokrāsa kļūst tumšāka), tad nesteidzieties akvārijā gāzt zāles, bet novāciet atkritumus, izmazgājiet filtru, nomainiet nelielu daudzumu ūdens un paaugstiniet ūdens temperatūru par 3 – 4
°C. Dažkārt ar to pietiek, lai nākamajā dienā zivis justos labāk, pēc divām – trim dienām varat pazemināt ūdens temperatūru.
Par zivju labsajūtu liecina skaidras acis, intensīvi melnā svītru krāsa, kas iet pāri acīm. Savu rūpīgo saimnieku zivis pazīst un reaģē uz viņa tuvošanos. Interesanti, ka par labākajām diskusaudzētājām tiek uzskatītas sievietes. Nav ieteicams diskusus turēt akvārijā ar citām zivīm, tas var veicināt slimības un zivis aiziet bojā.
Diskusiem nepieciešams mīksts ūdens, bez minerālsāļiem. Ūdens ķīmiskais sastāvs ir ļoti svarīgs zivīm kas nākušas no dabīgām ūdenskrātuvēm. Zivis kas izaudzētas akvārijā pret ūdens sastāvu nav tik prasīgas.
Daudzās pilsētās akvāristi bez problēmām tur diskusus pilsētas ūdensvada ūdenī. Ir ziņas, ka gūti labi rezultāti karalisko gaišzilo diskusu pavairošanā salīdzinoši cietā ūdenī.
Ikru attīstībā liela loma ir ūdens karbonāta cietumam. Destilētā, sniega vai lietus ūdenī tas ir līdzvērtīgs nullei, tāpēc ieteicams pārāk cietam ūdenī pievienot mīkstu ūdeni. Destilētais, sniega vai lietus ūdens ir miruši, bet ja pievieno ūdeni kas ņemts no akvārija, tad rezultāts ir lielisks.
Daži pieredzējuši akvāristi labus panākumus gūst ar lietus ūdeni, kas ņemts no meža peļķēm, pie tam šie akvāristi ne tikai tur zivis, bet arī pavairo. Neērtības rada tas fakts, ka dažkārt pēc šāda ūdens nākas noiet vairākus desmitus kilometru.
Periodiskajā literatūrā tiek piedāvāts aparāts, liela daudzuma ūdens sagatavošanai. Speciālisti to nosaukuši par “diskusu – bumbu”. Šī aparāta garums ir 70 cm, bet diametrs 15 cm. Viņš tiek piepildīts ar kūdru, kas ir ņemts no veca purva.
Caur “diskusu – bumbu” tecina siltu ūdeni (34°C) ar ātrumu 1 litrs minūtē. Pirmie 20 litri ir nederīgi, bet pārējos ielaiž nārsta akvārijā un ieslēdz spēcīgu ūdens airāciju. Tas nepieciešams tādēļ, ka šis ūdens ir mīksts. Pēc diennakts šajā tilpnē var ielaist diskusus. Šis aparāts spējīgs “saražot” līdz 1000 litriem ūdens.
Ļoti svarīgs faktors diskusu turēšanai un pavairošanai ir ūdens temperatūrai. Ja vēlaties, lai akvārija iemītnieki būtu, kā īsti karaļi, tad ūdens temperatūrai patstāvīgi jābūt 30°C. Ūdens temperatūras pazemināšana iespējama uz ļoti īsu brīdi, bet paaugstināšana uz vienu – divām diennaktīm ir nepieciešama, it sevišķi ja ir redzamas slimības pazīmes.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...