piektdiena, 2018. gada 2. novembris

Ratlini – asaru terminatori



Vēl tagad, sevišķi vecās paaudzes spiningotāji priekšroku mānekļu izvēlē dod dažādiem vizuļiem, bet ignorē voblerus. Iespējams, tāpēc, ka vizuļus viņi uzskata par universālākiem mānekļiem. Ja kolekcijā ir četri – pieci patiesi kvalitatīvi vizuļi tad ir iespējams noķert praktiski jebkuru plēsīgo zivi gan seklās, gan dziļākās vietās. Ar vobleriem ir pavisam savādāk. Lai gūtu apmierinošu lomu ir jābūt vismaz desmit dažādiem vobleriem. Ja, piemēram, uz „Long” tipa lapiņām piesakās vienlīdz labi gan līdakas, gan asari, tad katrs voblers ir paredzēts konkrētai zivij.

Foto no mana arhīva

Uz ratliniem galvenokārt piesakās asari. To var izskaidrot, ka asari nav vienaldzīgi pret mānekļiem, kuriem ir biežas svārstības. Ja būtu iespējams klasificēt visus mānekļus pēc šī parametra, tad asari nav vienaldzīgi pret rotējošiem vizuļiem un ratliniem.  
Ļoti bieži esmu redzējis pats un dzirdējis arī no citiem copmaņiem, kā asari kļūst aizmirsuši jebkādu piesardzību metas pakaļ ratliniem, protams, ne jau katru izbrauciena reizi.
Kāds mans paziņa ir izstrādājis šādu pieņēmumu, jo lielāks māneklis, jo retākas ir copītes. Šo vīri pārliecināt ir neiespējami, parasti skan atbilde: „Man ir 65 gadi un tu mani nemāci”. Taču patiesībā ir pavisam pretēji. Ja asaru vidējais svars ir 150 – 200 grami, tad ratlini kuru garums ir četri cm ir mazs, bet sešus cm garie ratlini ir pašā laikā. Ja ir izdevies uziet asaru baru, tad veiciet eksperimentu un domāju, ka būsiet ar tā rezultātu apmierināts.
Spiningošanas tehnika ar ratliniem ir pavisam vienkārša. Ja asari tusējas ūdens virsējos slāņos, tad auklas ietīšana ir jāveic nekavējoties, taču aukla ir jāiet nevienmērīgi, bet gan ieturot nelielas pauzes. Pauzes laikā spininga spice ir nedaudz jāšūpo, tas ļoti piesaista asaru uzmanību. Savukārt dziļākās vietās ir nepieciešams palielināt vertikālo trajektoriju un auklu ietīt pakāpeniski, ieturot nelielas pauzītes.  
Asari uzbrūk ratlinam bez nekādas sistēmas, taču statistika liecina, ka septiņi no desmit noķertajiem asariem ratlinam uzbrukuši no priekšpuses un sāniem, bet uzķērušies uz priekšējā trīsžubura. Šādi uzķērušai zivij gandrīz nav nekādu iespēju norauties. Uz aizmugurējā āķa asari piesakās ļoti reti. Ir bijuši gadījumi, kad viena metiena laikā uz viena ratlina piesakās vienlaicīgi divi āķi, viens uz priekšējā, bet otrs ir sagrābis aizmugurējo. Kā jau tas ir zināms, tad asari ir skaudīgas zivis, ja viens ir nogrābis kaut ko ēdamu, tad otram vajag to viņam atņemt. Kad uz āķa ir uzķēries asaris, tad nevago uzreiz ietīt auklu, bet jāļauj viņam dažas minūtes vēl papeldēt, tieši tad uzķeras arī otrs asaris, kurš vēlējies savam nāburgam atņemt sagrāmato ēsmu. Ja ratlinam, kā citiem vobleriem būtu trīs āķi, tad droši vien uzķertos arī trīs svītrainie mednieki. 
Asariem ir mazākas iespējas norauties, ja tiek izmantots elastīgs kāts, tāds, kurš ir paredzēts vieglu mānekļu lietošanai. Tāpat būtu ieteicams lietot tievu pīto auklu.
Akara Noisy – ir klasisks voblers, un tāpat kā citas šīs klases ēsmas, aizmugurē stiprinās. Noisy ir trīs izmēri 60, 75 un 85 milimetri. Šīs ēsmas galvenā iezīme ir unikāla, ļoti kvalitatīva, bet savdabīga spēle. Kā jau minēju, tad šo mānekli iespējams izmantot gan horizontālā vasarā, gan arī vertikāli ziemas. Ar vertikālo Akara Noisy spēli zivis sajūt to pat no liela attāluma. Mānekļiem ir dažāds krāsojums gan klasiskais, gan spilgtās un kairinošās krāsās, kas ļauj jums izvēlēties ēsmu, kas ir piemērota visiem zvejas apstākļiem. Papildu efektivitāte ēsma izraisa faktu, ka, piemērojot krāsu ar UV efektu. Akara Noisy būs efektīvs, lai spiningotu plēsīgās zivis (asarus, līdakas un zandartus), kā arī plēsīgās zivis tracinātu un kacinātu ziemā.
Foto no mana arhīva


Vai ir nepieciešams lai māneklis „grabētu”.
Tas ir jautājums, uz kuru nevar sniegt viennozīmīgu atbildi. Ja izanalizētu amerikāņu speciālistu Lari Niksona un Bila Densa teikto, tad grabošo mānekļu piekritēji un pretinieku skaits sakristu, pie tam vairums no spiningotājiem, kas lodītes neņem pa pilnu saka, ka lodītes mānekļa spēli neiespaido, taču savus oponentus viņi uzskata par maziem bērniem.
Pašam man ir grūti izšķirties, būt par „grabošo” vobleru piekritēju vai noliedzēju, taču esmu sapratis, ka piemēram, akustika iespaido zivju uzvedību vairāk, nekā vizuālais efekts duļķainā ūdenī.
Lai būtu skaidrība ir jāveic eksperiments. Jāiegādājas divi identiski vienādi mānekļi, bet vienam no viņiem ir jāveic operācija. Uzmanīgi jāizjauc tas un lodītes ir jāpielīmē ar superlīmi. Es šādu operāciju veicu, rezultātā, pirmajā metienā iemetot „kluso” ratlinu pieteicās skaists asaris, tad vēl daži, bet vēlāk viņš palika Daugavas ūdeņos, aizķērās un nācās atstāt to uz mūžu.

1 komentārs:

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...