trešdiena, 2019. gada 16. janvāris

Asaru cope ziemā (3. daļa)

        Uz pirmā un pēdējā ledus, kad ir intensīva cope, tad žibuļa kustībām jābūt ātrām, savukārt, kad asari ir kūtri, tad ar žibuli jāspēlē lēni un nekādā ziņā nedrīkst izdarīt asas kustības. Tā pirmajā gadījumā žibulis jāpaceļ par 40 – 50 cm, tostarp otrajā žibuli gadījumā žibulis ir lēni jāpaceļ tikai par 25 – 35 cm. Atkarībā no formas un mānekļa svara spēles ciklam ir jābūt nelielākam par 4 – 6 sekundēm, ieskaitot arī pauzīti.

         Pēdējos gados ļoti populāra ir makšķerēšana bez ēsmas. Laikam jau šis ir pats aktīvākais ziemas makšķerēšanas veids, kas prasa no copmaņa pacietību un arī zināmu meistarību. Parasti šajā gadījumā jāizvēlas mazus māneklīšus un pavisam tievu un izturīgu aukliņu. Auklas diametrs nedrīkst pārsniegt 0,10mm, labāk ja tā būtu 0,08mm. Mormiškas spēles kustībām jābūt ļoti sīkām un biežām, lai asaris nevarētu saskatīt ar ko tam ir darīšana un nodomātu, ka tas ir kāds no daudzajiem zemūdens kukainīšiem. Asaru uzmanību pievērš tas, ka “kukainītis” visu laiku atrodas kustībā.
          Daudzi copmaņi uzskata, ka labāk uz mormiškas ir likt vairākus ķikuriņus, jo tie piesaista tieši lielu zivju uzmanību. Taisnība vien ir, pie tam pieredzējušie makšķernieki iesaka uz lielas volframa mormiškas āķa spraust trīs – četrus resnus, zivīm sulīgus ķikuriņus un nolaist zivju delikatesi un nolaist ievērojamā 6 m dziļumā, savukārt ja dziļums ir atuveni 2 m, tad uz vidējas volframa mormiškas pilnīgi pietiek ar diviem – trim ķikuriem. Mazajām mormiškām, kuras lietojamas seklumā pilnīgi pietiek ar vienu ķikuriņu.
          Sliktas copes dienās, kad nepieciešama ļoti lēna un mierīga mormiškas “spēle” ķikurus uz āķa sprauž aizķerot tikai aiz galviņas. Aktīvas copes dienās labākus rezultātus var gūt ķikurus uz āķa liekot gredzenā, tas ir kad caurdur gan tā galviņu, gan arī astes daļu, pie tam paša mānekļa izmēriem jābūt mazākiem.
          Praktiski ir pārbaudīts, ka sliktas copes dienās asari labāk ķer maza izmēra mormiškas un žibuļus. Šķiet, kāda starpība mormiškas diametrs ir 2,5 vai 3 mm, bet zivis tomēr atšķir un labākus panākumus gūs uz mazākā izmēra mānekļiem.
            Mūžsenais jautājums par krāsām. Kura krāsa, tad ir labākā? Asari dažādos gadījumos dažādi reaģē uz plašo krāsu gammu. Te asariem patīk gaiši matētas, te tumšas, ir ūdenskrātuves kur asariem patīk dzeltenas misiņa vai sarkanas vara mormiškas.
           Pastāv uzskats, ka skaidros laika apstākļos vajadzētu lietot tumšus mānekļus, bet apmākušās dienās – gaišus mānekļus. Pieredzējuši makšķernieki gan uzskata, ka krāsai nav tādas nozīmes kā pašai mānekļa “spēlei”.
         Daudzus gadus atpakaļ, zivju bija vairāk, bet copmaņu mazāk, malu zvejnieku varēja saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem, nebija vajadzīgas nekādas dižās viltības lai tiktu pie skaista loma.
Beigas

 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...