piektdiena, 2019. gada 25. janvāris

Mormišku pasaulē (2. daļa)


Barību zivis jūt pēc redzes, dzirdes un sānu līnijam. Sānu līnija vairumam zivju ir iegarens kanāls ādā uz ķermeņa sānu virsmas. Sānu līnijas jūtīgās šūnas uztver ūdens kustību un svārstības, citu zivju, laupījumu pārvietošanos, kā arī signalizē par tuvošanos dažādiem priekšmetiem. Lūk, kāpēc zivis barību var atrast ne vien skaidrā ūdenī, bet arī duļķainā, dienā un pat naktī.

Tas ir viens no galvenajiem iemesliem kāpēc kukainīša imitācijai, momiškas spēlei jābūt dabīgai. Šo nerakstīto makšķerēšanas likumu vajadzētu ielāgot jebkuram makšķerniekam, kas rokās ir paņēmis ziemas makšķerīti. 
Nereti literatūrā var lasīt, ka mormiškas formai ir minimāla nozīme. Šis ir nepaties apgalvojums, jo no mānekļa formas ir atkarīga tās spēle.
Reiz kādā izbraucienā uz Daugavu reti ķērās lielās zivis (asari un raudas). Tika izmēģināti vairāki varianti, bet no tā zivis labāk neķērās. Uz pašas mazākās mormiškas ko atradu savā kastītē ar asu nazi sagrieztu ķikuriņa ādu, bet vienu lielāku ķikuru uzspraudu uz mazās mormiškas āķīša. Ļoti ilgi nācās gaidīt līdz mormiška sasniegs gultni, bet pēc nelielas tās šūpošanās zivis pieteicās aktīvāk. Laiku pa laikam mormišku pacēlu par 20 – 30 cm, viegla šūpošanās un atkal skaists asaris lēkā jau pa ledu. 

turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...